Поставеният под номер 5 в основната схема Томаш Бердих постигна очаквана победа на старта на кампанията си в тазгодишното издание на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Монте Карло с общ награден фонд 2 227 500 евро.

В среща от втория кръг на надпреварата чехът се нуждаеше от 106 минути за да пречупи съпротивата на преминалия през ситото на квалификациите Оливие Рокус (Бел) – 6/2, 6/3.

В първата част Бердих изцяло доминираше, като успя да реализира три от осемте си възможности за пробив и с лекота стигна до необходимото му 6/2.

Белгиецът опита да бъде значително по-равностоен в началото на втория сет, но класата на световния номер 7 си каза думата и един единствен брейк се оказа достатъчен да сложи точка на днешния спор.

В спор за място на четвъртфиналите Томаш Бердих ще се изправи срещу Иван Любичич, който по-рано днес записа впечатляваща победа над бившия финалист от Откритото първенство на Австралия Жо-Вилфред Цонга с 2:0 сета.

След трите си поредни загуби през последните седмици Любичич демонстрира, че и на 32 години още може да играе качествен тенис и въпреки че изоставаше с пробив в края на първата част, успя да докара нещата до тайбрек, а там след 7:2 дори да запише сета в своя актив.

Във втория сет хърватинът заигра значително по-спокойно, търпеливо изчакваше моментите, в които да атакува и след два пробива стигна до крайния успех.

Ето и всички резултати от днес:

II кръг:
Иван Любичич 7 6
Жо-Вилфред Цонга 6 4
Милош Раонич 6 7
Ернест Гулбис 4 5
I кръг:
Г. Гарсия-Лопес 6 6
Винсен Мело 2 4
Пере Риба 4 6 6
Потито Стараче 6 3 3