13-ят в схемата Ришар Гаске (Фр) записа измъчена победа на старта на кампанията си в тазгодишното издание на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Монте Карло с общ награден фонд 2 227 500 евро.

В среща от първия кръг на надпреварата французинът, който е полуфиналист от 2005 година, трябваше да заличава сет пасив, преди да стигне до крайния успех срещу Денис Истомин (Узб) – 5/7, 6/3, 6/4.

Двубоят не започна по най-добрия начин за Гаске, който изпитваше сериозни проблеми със сервиса си, загуби на три пъти подаването и логично отстъпи първия сет след 5/7.

Постепенно обаче французинът стабилизира началния си удар, откъде дойде и по-голямата му увереност в ударите от основната линия, започна търпеливо да разиграва топката и да кара Истомин да прибързва и да допуска грешки.

Един-единствен пробив бе достатъчен на Гаске да измъкне втория сет, а ключов за крайния изход на двубоя се оказа деветия гейм на третата част, когато след феноменален минаващ удар от бекхенд и не предизвикана грешка на Истомин се стигна до брейк за французина, след който той без проблеми сервира за мястото си във втория кръг.

Не така благополучно обаче се стекоха събитията за десетия в схемата Михаил Южни, който бе надигран с 2:1 сета от германеца Флориан Майер – 6/3, 2/6, 6/3.

Останалите резултати до момента:

I кръг:
Оливие Рокус 6 5 7
Хуан Игнасио Чела 4 7 5
Даниел Химено-Травер 7 7
Сантяго Хиралдо 6 5
Томи Робредо 6 6
Иван Додиг 4 2
Виктор Троицки 7 6
Жан-Рене Лиснар 6 1
Николас Алмагро 6 6
Марсел Гренолерс 3 3