Лидерът в световната ранглиста и поставен под номер 1 в основната схема Рафаел Надал започна с убедителна победа участието си на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Индиън Уелс с общ награден фонд 4 500 000 долара.

В среща от втория кръг на надпреварата испанецът срази с 2:0 сета представителя на Южна Африка Рик Де Вост, в отделните части 6/0, 6/2, като за “Ел Торо” това бе първи официален мач от календара на АТР от злополучния четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия в Мелбърн.

Още от самото начало на двубоя Надал включи на високи обороти и буквално смаза своя противник, като за целия първи сет Де Вост успя да спечели едва 11 разигравания (10 от тях на собствен сервис).

Във втората час Надал разбираемо понижи оборотите и позволи на своя опонент да спечели на два пъти подаванията си, но това бе всичко в актива на южноафриканеца и само след час игра двубоят приключи.

На обратния полюс обаче е представянето на първата ракета на Великобритания Анди Мъри, който продължава с неубедителните си изяви и късно снощи изненадващо се препъна още на старта на кампанията си, губейки от младия американец Доналд Йънг с 6/7, 3/6.

С фалстарт започна участието си и миналогодишният носител на титлата Иван Любичич, който във втория имаше малшанса да налети на Хуан Мартин Дел Потро и напълно според очакванията (поне на букмейкърите) аржентинецът стигна до успеха с 5/7, 6/4, 6/2.

Останалите резултати:

II кръг:
Томи Робредо 6 3 7
Миша Зверев 3 6 5
Сам Куери 6 6
Янко Типсаревич 4 4
Ал. Дългополов 6 6
Виктор Ханеску 4 4
Иво Карлович 7 6
Давид Ферер 6 3
Жил Симон 6 7
Райнер Шутлер 3 6
Ксавие Малис 7 7
Жо-Вилфред Цонга 6 5