Уругвай изхвърли Италия от световното първенство, а Чезаре Прандели си подаде оставката. Гърция пък се класира драматично за осминафиналите след дузпа в 93-та минута.

Въпреки това целият свят говори за друго - поредната изцепка на Луис Суарес, който захапа Джорджо Киелини. Всъщност, инцидентът по странен начин идва добре дошъл за италианците, защото маскира плачевното им представяне на Мондиала и в момента никой не говори за тях. Обективно погледнато Италия с нищо не показа, че е по-стойностен отбор дори от Англия и справедливо си тръгва от турнира.

В момента обаче вниманието е изцяло фокусирано върху Суарес и жертвата му - Джорджо Киелини. Всъщност, кой от двамата е истинската жертва? Шокиран не по-малко от всички зрители, след инцидента Киелини дори не направи традиционното превиване на земята - както правят всички играчи, които се опитват да изкарат червен картон на съперника. Вместо това той спокойно стана и опита да покаже белега на съдията. Белег обаче бе доста условно казано, тъй като много английски вестници счетоха за нужно да украсят въпросния белег с фотошоп, тъй като той не се забелязва.

Лошото момче на английския футбол Джоуи Бартън пък заяви, че лично той би предпочел да получи такова ухапване, вместо брутален ритник, застрашаващ кариерата. Каквито има в почти всеки мач.

Обективно Джоуи Бартън е прав. Ясно е, че шокиращото в действията на Суарес не бе реалният им ефект, а това какво представляват те. От една страна - прекрачването на всякакви граници на приетото за нормално поведение. Подобни ухапвания са нормални за децата до 2-годишна възраст, не и за възрастни хора. Още по-потресаваща е и очевидната глупост, невменяемост, лудост или каквото там не е наред в главата  на Суарес, за когото това е трети такъв инцидент.

Именно това накара целия футболен свят да бъде толкова шокиран. Първият инцидент бе докато Суарес бе още играч на Аякс. Тогава той още не бе в светлината на прожекторите. Вторият бе с екипа на Ливърпул срещу Бранислав Иванович. След него той си понесе тежкото наказание и през изминалия сезон изглеждаше променен. Цяла година той не се замеси в никакви инциденти, изчезнаха и мръснишките му фаулове, когато съдията не гледа, намаляха дори симулациите. Суарес изглеждаше коренно променен. За да се стигне до това.

Всички се чудим как е възможно някой да действа толкова безумно. Никой обаче не е перфектен. Джон Тери прелъсти бившата жена на съотборника си Уейн Бридж; Райън Гигс пък заби нож в гърба на брат си, като влезе в афера с жена му; Стивън Джерард наби ди-джей, който не пуснал любимите му песни; Уейн Руни и Оливие Жиру изневериха на жените си; Лео Меси укривал данъци; ударът с глава на Зидан, кокаиновата страст на Марадона, кунг-футо на Ерик Кантона, плюнката на Рийкард срещу Руди Фьолер. Всеки, който е бил достатъчно дълго под светлините на прожекторите, е бивал разкрит с една или повече грешки.

Разликата със Суарес е, грешките му са на футболния терен и че се повтарят. Сега той със сигурност ще си понесе последствията.

Изглеждаше, че тази година е годината на Суарес. Възможно бе уругваецът дори да бъде претендент за спечелване на Златната Топка. Предвид слабото представяне на Меси и Роналдо, изглеждаше, че е дошло време за пробив в монопола им. Представянето на Суарес в Ливърпул в никакъв случай не бе по-слабо от това на Меси в Барса и Роналдо в Реал. На световното първенство пък той започна шеметно с двата си гола срещу Англия. Предвид очертаващия се двубой срещу равностойния тим на Колумбия и напълно възможното стигане на четвъртфинал, условията бяха на лице Суарес да събере решителни "бонус точки" от Мондиала, с които да грабне най-големия индивидуален приз. Сега обаче това е невъзможно.

В допълнение на това почти със сигурност ще пропадне и мечтаният от него трансфер в Реал или Барселона. Още през миналото лято, когато бе сагата с интереса от Арсенал, Суарес бе заявил, че мечтае да играе за един от двата испански гранда. В последните седмици пък се говореше все по-усилено за интерес от каталунците, а от доста време мнозина считат, че той е идеалният кандидат за нов "Галактикос" на Флорентино Перес. Сега обаче надали някой отбор ще иска да си навлече негативния имидж, с който отново се покри Суарес.

ФИФА ще разследва Суарес и със сигурност ще го накаже. Наказанието от няколко мача обаче ще бъде нищо за Суарес, в сравнение с последствията за по-нататъшната му кариера.

След инцидента с Бранислав Иванович Суарес се оплака, че е жертва на тенденциозна кампания от английските медии. Той наистина е жертва, но на собствената си глупост.

Както се казва - каквото си направиш сам, никой не може да ти го направи.


Филип Георгиев, Gol.bg