Флавия Пенета е първата финалистка на US Open, след като изненадващо разгроми румънката Симона Халеп с 6:1, 6:3 за почти един час игра.

По този начин 33-годишната италианката постигна най-големия успех в кариерата си до този момент. Досега чаровната състезателка имаше един полуфинал на кортовете в Ню Йорк, до който достигна преди две години. 

Нейна противничка в спора за трофея от четвъртия за годината турнир от Големия шлем ще бъде победителката от другата полуфинална среща между Серина Уилямс и другата италианка на полуфиналите Роберта Винчи. 

Втората в света Халеп не успя да покаже играта, с която елиминира на четвъртфиналите Виктория Азаренка. Румънката игра добре до средата на втория сет, но допусна пробив на нула в седмия гейм и след това се предаде.

"Аз никога не съм вярвала, че ще стигна толкова далеч в този турнир. Аз мисля, че днес играх наистина добре", каза след победата се Флавия Пенета, чието най-добро постижение на турнир от Големия шлем е полуфинал на откритото първенство на САЩ през 2013 година. 

От своя страна румънката Симона Халеп претърпя ново разочарование на турнир от Големия шлем, след като бе елиминирана във втория кръг на Ролан Гарос и в първия кръг на Уимбълдън през това лято.