Първата ракета на българския тенис Григор Димитров трябваше да премине през ада, за да елиминира 96-ия в света французин Пол Анри Матио.

Българинът се класира за 2-ия кръг на силния турнир от сериите ATP 500 в Ротердам, след като стигна до успех с 4:6, 7:6(2), 6:2. 

Нашето момче бе принудено да спасява два мачбола, след като губеше до последно с пробив във втория сет, но все пак с уникален характер успя да вземе нещата в своите ръце и да обърне.

Преди тази среща двамата имаха само един мач помежду си, след като през 2012 година французинът, който е бивш номер 12 в света, побеждава хасковлията в Базел.

Следващият противник на българина ще се определи от сблъсъка между Жил Мюлер и Давид Гофен.


Първият сет започна много трудно за българина и той бе принуден да отразява точка за пробив още при първия гейм на свой сервис. 

В следващия гейм хасковлията достигна до шанс да пробие, но сервисът се яви на помощ, на Матио, и му помогна да си вземе подаването.

Французинът стигна до изненадващ пробив в третия гейм, след като Гришо направи серия от грешки при своето подаване. 

До края двамата си взимаха геймовете без да се стига до шансове за пробив. 

Вторият сет започна равностойно, но в петия гейм Матио проби за 3:2. Той поведе с 0:40 при сервис на българина, след което с добър начален удар нашето момче се справи с първия брейк-бол.

При втория обаче Матио излезе на мрежата и с добро воле матира нашето момче и проби подаването му.

След това без абсолютно никакви трудности французинът си взе своя сервис гейм и така затвърди пробива, за да поведе с 4:2.

Григор обаче имаше много добри шансове при най-важния сервис гейм на французина, когато поведе с 0:30, но неговият противник си върна пасива след отлични сервиси и достигна до два мачбола, които бяха спасени от българина.

След разиграване Димитров принуди французина да направи непредизвикана грешка и стигна до шанс за връщане на пробива, а след това при ново разиграване Матио прати топката в аут и така геймовете бяха изравнени на 5:5.

Българинът затвърди пробива и поведе с 6:5 при геймовете. Французинът си взе подаването и така сетът трябваше да бъде решен в тайбрек.

Тайбрекът започна отлично за Гришо, който дръпна с аванс от 2:0 точки след ранен минипробив.

Нашето момче продължи да владее инициативата в тайрека и достигна до аванс от 6:2 и четири сетбола, като в крайна сметка успя да се възолзва от първия такъв.

Третият сет започна перфектно за Гришо, който се възползва от много слаб сервис гейм на неговия противник и проби на нула, а след това затвърди пробива и увеличи аванса си на 2:0 в геймовете.

Българинът проби и втори път за 4:1, след като достигна до два шанса за пробив, а Матио се довърши след двойна грешка. Нашето момче си взе подаването и при 5:2, за да спечели мача.