Григор Димитров успя да се класира за 1/8-финалите на US Open, след като постигна трудна победа над белгиеца Давид Гофен с 0:6, 6:3, 6:4, 6:1. 

По този начин нашето момче си осигури сблъсък с французина Гаел Монфис, който се намира в отлична форма и надви сънародника си Ришар Гаске след 6:4, 6:2, 6:2.

Белгиецът Гофен, който е 56-и в световната ранглиста, започна мача брутално силно, но постепенно рухна психически.

Той бе записал 27 победи в последните си 28 мача, като спечели три чалънджъра и турнира в Кицбюел. 
 



Първият сет бе катастрофален за нашето момче. Димитров допусна да не вземе нито един гейм в него и както се казва "изяде геврек".

Първият гейм започна с първоначално добре за българина, но той пропусна два геймбола и първите сервиси много от рано започнаха да не му влизат. Така Гофен достигна до пробив още на старта, след като с перфектни ретури притисна хасковлията.

Белгиецът затвърди пробива, след което достигна до аванс от още един, като при второто си подаване на българина той изоставаше с 0:40 на свой сервис, след което реализира ас на втори сервис, но допусна и двойна грешка. Така белгиецът поведе с втори пробив.

И той бе затвърден, като така преднината на Гофен стана 4:0. С изключителни изпълнения от дъното на корта Гофен притисна Гришо още повече и стигна до трети пореден пробив, след което си взе сервис гейма за спечелването на сета.

В края на първия сет пък статистиката за първи сервис на нашето момче бе катастрофална - едва 32 % реализиран такъв.

Вторият сет започна много трудно за българина и той бе принуден да спасява три точки за пробив при първото си подаване, но все пак показа характер и си взе гейма.

Нашето момче проби за 3:1 гейма, след като спечели отлично разиграване със завършващ форхенд и така реализира първата си точка за пробив във втория сет.

Постепенно Гришата намери играта си и затвърди пробива, за да поведе с 4:1 в геймовете, а до края двамата си взимаха подаванията и така сетовете бяха изравнени.

Третият сет започна по отличен начин за Григор - два пробива и 4:0 гейма аванс. 

Гофен прати форхенд в аут при първото си подаване и така подари пробив на своя противник, а при втория си сервис гейм от началото на частта нашето момче успя да пробие след страхотни разигравания.

Очакваше се сетът да отиде безпроблемно в сметката на Гриша, но българинът изведнъж демонстрира зверски спад в играта му и позволи двата пробива да бъдат върнати и резултатът да бъде изравнен на 4:4.

С двойна грешка нашето момче подари на Гофен един пробив, след което при следващото си подаване опита агресивен ретур на втори сервис и сгреши. 

Това обаче не отказа Григор и той стигна отново до пробив аванс, след като белгиецът направи две поредни двойни грешки при своя гейм. Григор си взе и най-важното подаване в частта, за да спечели сета.

Четвъртият сет започна по най-добрия възможен начин за Григор - аванс от два пробива и 4:0 гейма. Така ситуацията се повтори с изминалия сет.

Гофен продължи да сервира неубедително и допусна пробив в началото, като Григор го матира с печеливш ретур, след което белгиецът с двойна грешка при следващото си подаване позволи на нашето момче да стигне до втори пробив и и 3:0 гейма аванс.

До края нашето момче не остави шанс на белгиеца, като постигна и трети пробив, и така спечели мача.