Григор Димитров показа характер на шампион, след като обърна Ернест Гулбис и го победи с 4:6, 7:6(2), 7:5. По този начин нашето момче се класира за 1/2-финалите на силния турнир от сериите АТП 500 в Акапулко, Мексико.

С този успех българинът си го върна на латвийския тенисист, който се слави с изключителен сервис, за загубата в Ротердам по-рано през месеца, когато прибалтиецът го изхвърли от надпреварата.

Следващият противник на Григор е британецът Анди Мъри, който не се намира изобщо в толкова добра форма. До този момент двамата са се срещали три пъти, а хасковлията още няма спечелен сет срещу бъдещия му противник. Утрешният мач ще започне не по-рано от 6:00 часа сутринта българско време.

Успехът на Гришата има много голяма цена, тъй като срещу него бе един от тенисистите, които се намират в отлична форма през тази година.

В този мач Димитров не показа най-доброто от себе си, но показа нещо, което рядко сме виждали от него - може да печели и без максимално добрия си тенис.

Гулбис от своя страна имаше сериозни проблеми с дишането през последния около час на мача, но въпреки това се бореше като лъв до последно.

Класирането на 1/2-финалите в Акапулко ще донесе на Димитров чек за 67,570 долара, както и 180 точки за световната ранглиста. Нашето момче има отлични шансове да си върне 19-ото място в света, което е и негово рекордно, през следващата седмица.
 


Първият сет започна страхотно за Димитров и хасковлията достигна до пробив на нула при сервиса на противника и така поведе с гейм аванс.

За съжаление обаче Гулбис веднага върна пробива, но това не отказа Григор, който стигна до втори пореден пробив и така поведе с 2:1.

Проблемите в сервис гейма на нашето момче обаче продължиха и той допусна и втория пробив да бъде върнат от латвиеца.

След 4 поредни пробива резултатът бе 2:2, а двамата започнаха най-после да си взимат подаванията.

При 5:4 в полза на Гулбис латвиецът достигна до 3 сетбола - 40:0, но Гришата успя да спаси два от тях.

В опита да остане в сета обаче хасковлията прати топката в аут и така Гулбис се възползва от третия си сетбол и така поведе със сет аванс.

Вторият сет обаче започна ударно за Григор и нашето момче достигна до пробив на нула, а след това си спечели и подаването на нула, за да поведе с 2:0 гейма в сета.

Първата ни ракета си загуби доста нелепо аванса от пробив, след като при 2:1 имаше два геймбола при свой сервис и се очакваше да го вземе безпроблемно, но вместо това Гулбис направи четири поредни точки и върна пробива за 2:2.

Противникът на Димитров взе и трети пореден гейм, този път на свой сервис, и поведе с 3:2 в резултата.

При 4:3 в полза на Гулбис, Григор направи две непростими грешки и заби топката на два пъти в мрежата при опразнени кортове, което доведе и до скрит мачбол за неговия противник. Той обаче бе спасен от Димитров, който в крайна сметка си взе подаването и изравни геймовете на 4:4.

Вторият сет в крайна сметка трябваше да се реши след тайбрек. Григор  пък вдигна публиката на крака след феноменален прехвърлящ удар в последния си сервис гейм от сета.

Тайбрекът започна отлично за Григор - той стартира с минипробив след грешка на латвиеца. Латвиецът обаче веднага върна минипробива и резултатът в тайбрека стана 1:1.

По време на тайбрека, а и преди това се забеляза, че Гулбис има проблеми с дишането, но въпреки това латвиецът продължаваше да се бори.

При 2:2 Гришата стигна до нов минипробив и аванс от 3:2, след което Гулбис счупи ракетата си.

Нашето момче увеличи преднината си на 5:2 и да се доближи до успеха в сета, като си спечели двете точки при свой сервис.

Григор достигна до четири сетбола при 6:2, след като Гулбис направи груба при опита си за къса топка.

Още при първия си шанс да затвори сета Гришо се възползва, като принуди своя противник да изкара топката в аут. Така сетовете бяха изравнени.

Българинът продължи със страхотното си представяне и проби на нула подаването на своя противник, като по този начин поведе с 4:2 в резултата в третия сет. Преди това двамата си взимаха подаванията. Следващият сервис гейм на Григор бе кошмарен, като нашето момче допусна връщане на пробива. Това стана при третия шанс на Гулбис да пробие в гейма, като Димитров пропусна и геймбол при въпросното си подаване..

Димитров демонстрира удивителна защита и достигна до скрит мачбол при сервиса на Гулбис и възможност за повеждане с 5:3 в резултата, но той бе пропилян. В крайна сметка Гулбис си взе подаването и изравни резултата.

При 6:5 Григор достигна до мачбол при сервис на противника си и принуди Гулбис да сгреши при ключовия момент в мача, като по този начин успеха отиде за нашето момче.