Григор Димитров отпадна с високо вдигната глава от Откритото първенство на Австралия, след като загуби от Рафаел Надал в 1/4-финален сблъсък. Испанецът стигна до успеха с 3:6, 7:6(3), 7:6(7), 6:2. Той ще спори за място на финала с победителя от мача между Анди Мъри и Роджър Федерер.

Българинът демонстрира страхотен тенис по време на срещата, като имаше уникален шанс да спечели третия сет, но изпусна три сетбола. Два от тях бяха в тайбрека, като в единия случай Гришо направи груба грешка при свой сервис и при перфектен начален удар не успя да вкара добавката в очертанията на корта.

С представянето си днес Димитров демонстрира още веднъж голямото си израстване, тъй като той не бе надигран изобщо от своя противник, с изключение на последния сет, и игра като равен с равен срещу него, а дори в някои моменти до надиграваше. При малко повече късмет Григор можеше да стигне до чудото в мача.
 



Първият сет бе перфектен за Григор и българският тенисист успя да го спечели и да запази традицията да взима поне по сет срещу Матадора.

Срещата започна страхотно за нашето момче и той достигна до ранен пробив във втория гейм, след което безпроблемно го затвърди, за да поведе с 3:0 гейма в частта.

Хасковлията не позволи на неговия противник да стигне до нито една точка за връщане на пробива.

При 5:3 в своя полза, когато Гришо сервираше за сета, нашето момче отстъпваше с 0:30 на свой сервис, но с четири поредни точки си взе подаването и спечели сета.

Вторият сет започна ударно за Рафа и испанецът поведе с ранен пробив и 2:0 гейма.

Испанецът обаче направи истински подарък на Гришо и с три двойни грешки при сервиса за затвърждаване на пробива той бе върнат и нашето момче намали пасива си на само гейм, а след това и изравни геймовете за 2:2.

Нашето момче бе принудено да спасява точка за пробив при 2:3 гейма за Надал, но благодарение на първия си сервис нямаше проблеми да го направи и в крайна сметка геймовете отново бяха изравнени.

До края на сета двамата си взимаха подаванията и се стигна до тайбрек.

Григор започна с две грешки в тайбрека и така Рафа поведе с 2:0 след минипробив аванс.

Испанецът увеличи аванса си на 4:1, след като спечели и двете си точки на свой сервис.

Хасковлията намали изоставането си само на точка - 3:4, но му остава връщане на минипробив.

Надал достигна до три поредни сетбола при 6:3, след като продължи да бъде без грешка в тайбрека, след което с феноменална точка и втори минипробив взе сета.

Третият сет започна равностойно, а Григор достигна до точка за пробив при 2:1 гейма в своя полза, но Рафа успя да я спаси и си взе подаването.

В следващия сервис гейм на българина неговият противник достигна до две точки за пробив и успя да се възползва от втората такава и да поведе с 3:2. Така Надал за първи път стигна до аванс от началото на мача.

Надал затвърди пробива и достигна до аванс от 4:2.

Гришата достигна до две възможности за връщане на пробива. Първата възможност бе спасена от Рафа, след което испанецът направи двойна грешка и така пробивът бе върнат, а резултатът изравнен - 4:4.

Първата ракета на България затвърди връщането на пробива и си спечели подаването лесно, като по този начин поведе с 5:4.

При 6:5 за Гришо нашето момче стигна до сетбол след невероятна грешка на Надал, който от перфектна позиция прати топката в небесата.

Димитров обаче също направи грешка и така резултатът бе изравнен. Надал си взе подаването и се стигна до тайбрек.

Тайбрекът започна с точка за Димитров, но Рафа обърна и поведе с 3:1 след минипробив, който дойде след невероятно атрактивни изпълнения и на двамата.

Гришо върна минипробива и намали на 3:4, но след това направи груба грешка и изкара топката в аут, като по този начин Надал поведе с 5:3 след нов минипробив.

Испанецът се пропука и сбърка при свой сервис, като така резултатът бе изравнен на 5:5.

Надал отново сбърка и така Гришо достигна до сетбол на свой сервис.

Българинът обаче направи уникална глупост и след прекрасен сервис направи фрапантен пропуск и изкара топката в аут при опразнен корт, като така резултатът стана 6:6.

22-годишният тенисист отново стигна до сетбол, но този път при сервис на Надал. За съжаление испанецът го спаси след ефектна къса топка.

Испанецът си взе и втората точка, като по този начин стигна до сетбол при 8:7, след което Гришо направи фрапантна грешка и подари сета на световния номер 1.

Четвъртият сет започна равностойно, но Надал достигна до две точки за пробив при 1:0 в своя полза и в крайна сметка се възползва от втората. Гришо спаси лесно първата, но след това изпусна няколко геймбола, а Надал при втория си шанс с прекрасен минаващ удар матира хасковлията.

Така преднината на испанеца стана 2:0, а след това той без проблеми затвърди пробива си и увеличи аванса си на 3:0, като по този начин се доближи до крайната победа. При 5:2 Надал до четири мачбола при сервис на българина и успя да се възползва от последния.