Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова записа поредната си фантастична победа в тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

След като в третия кръг от надпреварата нашето момиче взе сладък реванш от поставената под номер 2 в основната схема Вера Звонарьова, преди броени минути, Цвети отстрани и 5-кратната носителка на трофея и бивша номер 1 в световната ранглиста Винъс Уилямс с 2:0 сета, в отделните части 6/2, 6/3.

Още от първите минути на срещата американката разбра, че заканите, които отправи преди двубоя ни най-малко не са смутили младата пловдивчанка, напротив – Пиронкова стартира двубоя максимално концентрирано и с лекота печелеше подаванията си.

В шестия гейм (при резултат 3/2) Цвети нанесе първия си решителен удар в двубоя, когато успя да пробие подаването на Винъс, като трябва да отбележим, че за наша радост и днес форхендът на пловдивчанката бе на висота.

Оттук до края на сета българката бе пълновластна господарка на корта и образно казано прати в нокдаун именитата си съперничка, като в края на частта дори за втори път проби подаването й.

Възходът в представянето на Цвети продължи и във втория сет, когато отново след ранен пробив българката дръпна в резултата, но този път Уилямс отговори моментално и стигна до рибрейк за 2/3.

Две сгрешени сравнително лесни драйв волета от страна на Винъс дадоха нов пробив аванс за първата ни ракета, която този път успя да удържи преднината си и така за втора поредна година да отстрани една от най-силните тенисистки през последното десетилетие.

Последното препятствие към втория пореден полуфинал в надпреварата пред младата ни състезателката е поставената под номер 8 в основната схема Петра Квитова.

Статистиката от двубоя:

Пиронкова                                      

Уилямс

59

1-ви сервис %

72

2

Асове

3

3

Двойни грешки

3

9

Непредизвикани грешки

16

10

Уинъри

20

 4/7

Възможности за пробив

 1/4

Времетраене: 1.15 ч.