Шампионът от 2008 година Новак Джокович е първият финалист от Откритото първенство на Австралия по тенис, след като преди минути срази с 3:0 сета миналогодишния носител на трофея Роджър Федерер, в отделните части 7/6, 7/5, 6/4.

Сърбинът достигна до тази знаменита победа след невероятно стабилна игра от основната линия, великолепно предвижване по цялата дължина корта и изключителна вяра в собствените си възможности.

Двубоят започна изцяло според очакванията – с предимство за сервиращите и напълно логично развръзката на първата част трябваше да настъпи след тайбрек, в който сърбинът през цялото време имаше инициативата и след 7:4 поведе в резултата.

В началото на втория сет обаче, след като поведе с ранен пробив, последва необясним спад в представянето на Ноле, който умело бе използван от Федерер и след серия от три поредни гейма швейцарецът бе на път да възстанови статуквото на корта.

Стигна се даже до 5/4 и възможност четирикратният шампион да сервира за сета, но точно в този момент сякаш нервите му не издържаха и той не само че загуби подаването си, но позволи на своя опонент да спечели последните два гейма и с това да се приближи само на сет от крайната победа.

Трябва да отбележим, че в тези минути сърбинът игра почти безгрешно, натискайки постоянно бекхенда на швейцареца, тактика добре позната през последните години, но тя сработи и даде търсените резултати, след като в заключителната част Ноле стигна до безценното 6/4 и за втори път в своята кариера ще играе на финала в Мелбърн.

Статистиката от мача:

Джокович

 

Федерер

69

1-ви сервис %

60

6

Асове

5

5

Двойни грешки

0

35

Непредизвикани грешки

44

29

Уинъри

35

 5/14

Възможности за пробив

 3/10

 

Времетраене: 3:00 ч.