22-годишният Александър Дългополов (Укр) стана първият непоставен четвъртфиналист в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

След като отстрани последователно Михаил Кукушкин, Бенямин Бекер и Жо-Вилфред Цонга, днес новоизгряващата украинска надежда се справи със съпротивата и на световния номер 4 Робин Сьодерлинг, побеждавайки го с 3:2 сета, в отделните части 1/6, 6/3, 6/1, 4/6, 6/2.

Двубоят на “Род Лейвър Арина” протече и завърши меко казано странно, след като бе изпълнен с толкова много обрати и амплитуди в представянето и на двамата тенисисти.

Началото бе изцяло за “Гладиатора от Тибро”, който буквално помете своя съперник в първия сет и след само 21 минути стигна до безапелационното 6/1.

При откриването на втората част Сьодерлинг също имаше инициативата и поведе с 2/1, но последва серия от четири поредни гейма за Дългополов, с която той на практика си осигури успеха във сета и изравни резултата.

Мъките за шведа продължиха и в третата част, в която той допусна цели 15 непредизвикани грешки срещу само 4 уинъра, загуби на 3 пъти подаването си и логично позволи на своя опонент да стигне до убедителното 6/1 и да се приближи само на сет от спечелването на крайната победа.

В началото на четвъртия сет заедно със сменената фланелка, Сьодерлинг смени и поведението си на корта, увеличи значително ефективността на първия си начален удар, стана доста по-агресивен, поведе набързо с 4/0 и с лекота успя да прати мача в пети сет.

Там обаче, за съжаление на всички негови привърженици, двукратният финалист от Ролан Гарос отново изпадна в дупка, често сервираше с около 160 км/ч и закономерно бе принуден да капитулира след малко повече от два часа и половина игра.

Статистиката от двубоя:

Дългополов

 

Сьодерлинг

50

1-ви сервис %

62

11

Асове

6

2

Двойни грешки

6

23

Непредизвикани грешки

51

50

Уинъри

34

 9/17

Възможности за пробив

 6/9

 

Времетраене: 2:36 ч.