Рафаел Надал Парера спечели титлата от Откритото първенство на САЩ по тенис, след като преди минути надигра в епичен финален сблъсък световния номер 3 Новак Джокович с 3:1 сета, в отделните части 6/4, 5/7, 6/4, 6/2.

Така 24-годишният тенисист от Майорка стана най-младият състезател, спечелил и четирите титли от Големия шлем, като се нареди до легендите на аристократичната игра Фред Пери, Дон Бъдж, Род Лейвър, Рой Емерсън, Андре Агаси и Роджър Федерер.

Двубоят на “Артър Аш Стейдиъм” предложи спектакъл достоен за финал на първенството, като заслугата за това определено бе и на двамата финалисти.

Още от първите минути Ноле и Рафа започнаха с “престрелката” от основната линия, но в първата част определено сърбинът бе малко по-скован и след като загуби на два пъти подаването си логично позволи на испанеца да запише първия сет в своя актив.

Във втората част обаче “Джокера” влезе във впечатляваща серия и набързо си осигури комфортен аванс от 4/1, но световният номер 1 успя да се върне в сета и изравни резултата за 4/4.

По средата на деветия гейм дъжд прекъсна срещата за около час, а след нейното подновяване Джокович успя по-бързо да се нагласи към ритъма на игра и с пробив в последния възможен момент успя да изравни резултата.

Третия сет предложи най-качествената продукция, като Рафа реализира ранен пробив, а след това по шампионски успя да стигне до успеха без да позволи на своя съперник дори да стигне до възможност за връщане на пробива.

Това сякаш пречупи съпротивителните сили на сърбина и в заключителната четвърта част Рафа безпроблемно стигна до крайното 6/2, което заслужено му отреди запазено място в историята на тази толкова красива игра.


Статистиката от мача:

Надал Джокович
66 Първи сервис % 65
8 Асове 5
2 Двойни грешки 4
31 Непредизвикани грешки 47
49 Печеливши удари 45
6/26 Възможности за пробив 3/4