Рафаел Надал срещу Новак Джокович е тазгодишният финал на Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк с общ награден фонд над 21 милиона долара.

Това стана факт след като в невероятно драматичен 5-сетов трилър световният номер 3 Новак Джокович отстрани 5-кратния шампион Роджър Федерер с 3:2 сета, в отделните части 5/7, 6/1, 5/7, 6/2, 7/5.

Очакваният с огромен интерес втори полуфинал на “Артър Аш Стейдиъм” напълно оправда надеждите на всички приятели на тениса, които жадуваха за истинска тенис битка, изпъстрена с феноменални отигравания и наситена с разтърсващи емоции и обрати.

Двамата тенисисти се вкопчиха един в друг още от първите минути на двубоя, като в шестия гейм Ноле стигна до пробив, но Маестрото от Базел репликира моментално и още в следващия стигна до рибрейк.

Последваха няколко гейма без проблеми за сервиращите, за да стигне до единадесетия, когато след серия от непредизвикани грешки сърбинът буквално подари подаването си на своя опонент, след което Федерер безпроблемно сервира за успеха в първата част.

Във втория сет швейцарецът си взе “дълъг таймаут”, като присъстваше на корта само тялом, което позволи на Джокович почти без никакви усилия да възстанови статуквото на корта.

Третия сет отново предложи тенис от изключителна класа и отново пробив в последния възможен момент донесе предимството на Федерер и той се приближи само на крачка от крайния успех.

За ужас на всички почитатели на 5-кратния шампион историята от втората част се повтори с пълна сила и в четвъртия сет, когато необяснимо защо Федерер отново тотално загуби концентрация и позволи почти без бой Джокович да прати мача в решителния пети сет.

Тук драмата вече бе пълна, а насладата за безпристрастния любител на аристократичната игра неописуема, след като двамата състезатели предложиха продукция от изключително ниво, гарнира и със спиращи дъха емоции.

Първо в десетия гейм, при собствен сервис, Ноле отрази два мачбола, а още в следващия стигна до пробив и получи правото да сервира за място на финала.

Последваха няколко отигравания, в които Федерер имаше своите шансове, но остана учудващо пасивен и в крайна сметка бе принуден да капитулира след близо 4 часа игра.

Така в решителния двубой за ценния трофей от Флашинг Медоус един срещу друг ще застанат Рафаел Надал и Новак Джокович, като това ще бъде 22-ри официален сблъсък между двамата (Рафа води с 14:7).

Джокович   Федерер
62 Първи сервис % 53
4 Асове 12
3 Двойни грешки 5
38 Непредизвикани грешки 66
36 Печеливши удари 48
 6/12 Възможности за пробив 3/7