Световното стигна до фазата на полуфиналите. Предстоят два епични сблъсъка между Бразилия и Германия и Аржентина и Холандия. "Евроспорт" припомни пет класически полуфинала от предишни световни първенства.

Швеция 1958

Бразилия – Франция 5:2

17-годишният Пеле е отбелязал първия си гол на световни финали при победата с 1:0 над Уелс на четвъртфинала. Той обаче печели световна слава именно с играта си на полуфинала срещу Франция.

Още във втората минута Вава открива резултата за Селесао, но Жуст Фонтен изравнява 7 мин. по-късно. Диди отново извежда Бразилия напред в края на полувремето, а през втората част Пеле взема нещата в свои ръце.

Той бележи хеттрик само за 23 минути (в 52-ата, 64-ата и 75-ата), осигурявайки мястото на Бразилия на финала, преди Рожер Пиантони да върне едно попадение за Петлите, оформяйки крайния резултат 5:2.

Бразилия печели сблъсъка за титлата срещу домакина Швеция със същия резултат, а Пеле се разписва още два пъти, с което сметката му при дебютното му участие на световни финали набъбва на 6 гола.

Мексико 1970

Италия – ФРГ 4:3 (след прод.)

Този легендарен мач се помни не с редовните 90 мин., а със случилото се в продълженията, след които Италия се класира за финала за първи път от 1938 г.

Роберто Бонинсеня е извел адзурите напред още в 8-ата мин. и дълго изглежда, че това ще се окаже достатъчно за победата. Малко преди края обаче либерото на ФРГ Карл-Хайнц Шнелингер изравнява.

В началото на второто полувреме немците нанасят нов удар, като Герд Мюлер ги извежда напред с 2:1. Това е първото от петте попадения, паднали в рамките на 17 трескави минути.

Тарчизио Бургнич изравнява за 2:2, преди Джиджи Рива да даде преднина на Скуадрата.

Герд Мюлер обаче прави резултата 3:3, преди италианците да нанижат четвъртото си попадение веднага след центъра чрез Джани Ривера. Така в 111-ата мин.  резултатът става 4:3 за Италия и не се променя повече до края.

Един от най-паметните образи от въпросния полуфинал е на Франц Бекенбауер, който играе с нещо като импровизирана шина, оставайки на терена, въпреки че е извадил рамото си.

Италия се връща на "Ацтека" няколко дни по-късно, но бива пометена от Бразилия с 4:1.

Испания 1982

ФРГ – Франция 3:3 (5:4 след дузпи)

Дванайсет години след поражението от Италия, ФРГ печели един от най-драматичните и скандални мачове в историята на световните финали. В този двубой немският вратар Харалд Шумахер нокаутира Патрик Батистон с безумно влизане.

Инцидентът се оказва решаващ за крайния изход, защото макар че французинът получава тежка травма и изпада в безсъзнание, вратарят не получава дори жълт картон. Така той продължава участието си в мача и се превръща в герой при дузпите.

В продълженията обаче изглежда, че Петлите ще се класират на финал за първи път в историята си. Литбарски е открил за Бундестима, но Платини скоро изравнява от дузпа. Сините почти изтръгват победата в добавеното време, когато Мануел Аморос удря напречната греда.

Мариус Трезор и Ален Жирес бележат два пъти за Франция в продълженията и резултатът става 3:1 в 98-ата мин. Контузеният капитан на ФРГ Карл-Хайнц Румениге обаче влиза като резерва и намалява до 3:2, преди Клаус Фишер да изравни.

При дузпите Щилике пропуска за ФРГ, но Шумахер хваща ударите на Сикс и Босис и праща немците напред.

На финала германците срещат Италия и губят с 1:3.

 

Италия 1990

ФРГ – Англия 1:1 (4:3 след дузпи)

Англичаните достигат до полуфиналите за първи път от 1966 г., но победата е за ФРГ.

Андреас Бреме извежда немците напред, след като ударът му от фаул рикошира от стената и заблуждава Шилтън. Гари Линекер обаче връща гола 10 мин. преди края.

Пол Гаскойн избухва в сълзи, защото получава жълт картон, който би го извадил от финала, ако Англия се класира. Налага се Линекер да подканва треньорския щаб на Трите лъва да се опита да успокои прекалено емоционалния му съотборник.

В продълженията двата тима си разменят по една греда и така се стига до дузпи. Линекер, Биърдзли и Плат бележат за островитяните, Бреме, Матеус и Ридле също са безпогрешни за немците, след което стражът им Бодо Илгнер хваща удара на Стюърт Пиърс. Олаф Тон вкарва и четвъртата дузпа за ФРГ, преди Крис Уодъл да стреля в облаците и да погребе надеждите на Англия за втори финал в историята.

В другия полуфинал Италия и Аржентина също завършват 1:1, а при дузпите триумфират южноамериканците. На финала – един от най-грозните за всички времена – ФРГ бие с 1:0 с гол от дузпа на Бреме.

ЮАР 2010

Холандия – Уругвай 3:2

Уругвай се превръща в приятната изненада на световното първенство. Победата след дузпи срещу Гана на четвъртфинала обаче струва скъпо на южноамериканците. Луис Суарес получава червен картон, след като избива с ръка топката на голлинията в последните минути на второто продължение и пропуска полуфинала срещу Лалетата.

Капитанът на оранжевите Ван Бронкхорст открива резултата с невероятна тупалка от 30-ина метра в 18-ата мин. Диего Форлан, който на този мондиал е истински ангел хранител на урусите (неслучайно е признат за играч №1 на турнира) обаче връща попадението в края на първата част.

Подобно на Ван Бронкхорст, капитанът на Селесте също се разписва с удар извън границите на наказателното поле, макар че неговият изстрел не е насочен толкова добре и вината може би донякъде е на вратаря Стекеленбург.

Холандия нанася удара си в средата на второто полувреме, когато първо Снайдер (след рикошет), а после Робен (нетипично с глава) на два пъти матират южноамериканците. Силите на Уругвай стигат само за едно попадение – на Макси Перейра в добавеното време.

На финала Лалетата играят крайно грубо и губят с 0:1 от Испания, след като преди това Робен изпуска златен шанс, останал сам срещу Касияс.