Коста Рика надви Гърция след дузпи в най-неочаквания осминафинал на световните финали в Бразилия. До него се стигна, след като централноамериканците обърнаха с главата надолу очакванията в "групата на смъртта" и пратиха рано-рано у дома Италия и Англия.

Историята на мондиалите обаче помни и други невероятни осминафинали, както припомни "Евроспорт". Изненадващо или не, първият двубой в списъка е с участието на България…

1986: Мексико – България

На първенството, на което Марадона се превърна в легенда, най-неочакваният и безинтересен осминафинал със сигурност бе Мексико – България. Домакините от Мексико обаче се представиха отлично в групите, докато България се промъкна до фазата на прякото отстраняване благодарение на равенствата срещу световния шампион Италия и Южна Корея.

Що се касае до самия мач, Мексико нямаше никакви проблеми и се наложи с 2:0. На четвъртфиналите обаче домакините бяха отстранени от ФРГ след дузпи.

1990: Ирландия – Румъния, Чехословакия – Коста Рика, Камерун - Колумбия

Италианският мондиал "роди" цели три невероятни сблъсъка на осминафиналите. Борбата в групите се разви така, че част от фаворитите се разминаха с първите места, вследствие на което в първия кръг на прякото отстраняване Бразилия се изправи срещу Аржентина, Испания – срещу Югославия, ФРГ – срещу Холандия, а Англия – срещу Белгия.

В "неочакваните" осминафинали победители станаха Ирландия, Чехословакия и Камерун. Всички те отпаднаха още в следващия кръг – Ирландия от домакина Италия, Чехословакия – от ФРГ, а Камерун – от Англия.

1994: Саудитска Арабия – Швеция

На американския мондиал арабите записаха най-доброто си участие на световно първенство, като заеха второто място в групата с Холандия, Белгия и Мароко. По онова време Швеция пък имаше отбор от световна класа със звезди като Бролин, Андерсон, Далин, Ингесон, Ларсон.

Скандинавците спечелиха осминафинала с 3:1, след което стигнаха до полуфинала, където отстъпиха с 0:1 пред бъдещия шампион Бразилия.

1998: Нигерия – Дания

Нигерия изненадващо зае първото място в групата с Испания, Парагвай и България, докато Червения динамит пропусна да избухне в първата фаза и с мъка се добра до второто място, след като надви Саудитска Арабия, направи равен с ЮАР и загуби от домакина Франция.

Скандинавците обаче се преобразиха в двубоите на пряко отстраняване. Те разгромиха Суперорлите с 4:1 с вълшебна игра на братята Михаел и Бриан Лаудруп, а на 1/4 финала затрудниха максимално действащия световен първенец Бразилия, преди да загубят драматично с 2:3.

2002: Япония – Турция, Швеция – Сенегал

Домакинът Япония за първи път се класира фазата на преките елиминации, а Турция зае второто място в групата на Бразилия. Сенегал пък хвърли една от големите бомби на шампионата, като би световния шампион Франция 1:0 в дебюта си, докато Швеция зае първото място в "групата на смъртта" с Англия, Аржентина и Нигерия.

Турция измъкна минимален успех над Самураите, докато африканците надвиха Викингите. В следващия кръг победителите се срещнаха в един от най-невероятните четвъртфинали в историята, като турците биха с минимален резултат, за да загубят от бъдещия шампион Бразилия чак на полуфинала.

2006: Швейцария – Украйна

На първенството в Германия Кръстоносците направиха нещо наистина невероятно. Те станаха първият отбор, отпаднал без загуба, а също и без допуснат гол в мрежата си. При това в сблъсъка с Украйна Швейцария не успя да отбележи нито една от дузпите си и загуби с 0:3 при изстрелите от бялата точка. В следващия кръг пък Шева и компания отпаднаха срещу бъдещия шампион Италия.

2010: Парагвай – Япония

Гуараните се възползваха от провала на действащия шампион Италия и заеха първото място в групата си. Самураите пък изпревариха Дания в битката за второто място в групата на Холандия.

Парагвай спечели осминафинала след дузпи, а в следващия кръг отстъпи с минимален резултат пред бъдещия победител Испания.