Французинът Кристоф Риблон спечели кралския етап в обиколката на Франция и донесе първи домакински успех в тазгодишното издание на надпреварата.

Той намери резерв от сили за финален щурм в последните три километра в изкачването на митичния Алп Д'Уез и изпревари американецът Ти Джей Ван Гардерен.

Същевременно лидерът във временното класиране и почти сигурен победител Кристофър Фруум за първи път показа признаци на затруднение и в последните километри не можа да кара с темпото на фаворитите и загуби около минута на Найро Кинтана и Хоакин Санчес.

Въпреки това след края на етапа той увеличи преднината си пред втория Алберто Контадор, който имаше дори по-големи проблеми при финалното изкачване.

Днешният 18-ти етап бе сочен за най-тежкия в обиколката, тъй като два пъти трябваше да се изкачи Алп Д'Уез.

Само петнайсетина километра след началото на етапа, след като вече бе преодоляна първата височина от втора категория, се оформи успешна атака спрямо колоната. Постепенно се оформи група от 9-има бегълци, сред които обаче най-предно класираният бе Силван Шеванел на цели 35 минути зад лидера.

Затова и основната група остави бегълците да трупат аванс, който преди първото изкачване на Алп Д'уез стана над 8 минути.  На това изкачване американецът ТиДжей Ван Гардерен атакува, а малко след това бе застигнат от Морено Мозер и Кристоф Риблон.

При идването на основната група на височината атакува Анди Шлек, който след това сформира групичка от четирима души. Те дръпнаха с две минути на колоната при преминаването на височината. На спускането пък Алберто Контадор заедно със съотборника си Роман Кройцигер атакуваха с агресивно каране и за кратко дръпнаха с 20 секунди пред колоната. Отборът на Скай не ги преследваше, но след това Мовистар реши да предприеме застигане, за да не загуби време Найро Кинтана. Така двамата колоездачи на Саксо Тинков бяха застигнати.

Мовистар продължи с много високото темпо и преди височината застигна и Анди Шлек и така основните фаворити започнаха второто изкачване на Алп Д'Уез заедно. Първо Алехандро Валверде опита атака, но не успя да се откъсне. Последваха две атаки на Фруум и единствено Кинтана успя да го прихване, докато Валверде и Контадор останаха назад. Малко след това Хоакин Родригес с темпо се присъедини към двамата фаворити.

Отпред водач бе Ван Гардерен, тъй като Мозер и Риблон не можеха да карат с неговото темпо. Преднината му преди изкачването бе около 6 минути, но бързо се топеше. По отзад усилията на Контадор при спускането си казаха думата и той не можа да кара дори с темпото на Валверде.

Фруум обаче също не беше типичният доминант на височините и доказателство за това бе, че разликата с лидера Ван Гардерен почти не се променяше в последните пет километра. В един момент британецът сигнализира нещо, като не се разбра дали има дефект или иска подкрепления от храна, което обаче не е позволено в последните пет километра. Въпреки това съотборникът му Ричи Порт му връчи блокче храна.

Кинтана и Хуакин Родригес обаче се възползваха от ситуацията и атакуваха Фруум, който нямаше отговор.

Отпред обаче също имаше развръзка, тъй като явно Ван Гардерен не бе разчел силите си и три километра преди края се срина, което позволи на Риблон да стопи 40 секунди и два километра преди края да го изпревари.