Световният шампион по снукър Марк Селби допусна сензационна загуба от 4-0 до 4-6 фрейма от Оливър Лайнс в квалификациите за силния турнир Интернешънъл Чемпиъншип, който ще се проведе в китайския град Чънду от 26 октомври до 2 ноември.

Веселяка от Лестър, който е лидер в световната ранглиста, регистрира брейкове от 57, 78 и 92 точки, както и великолепна стотачка от 115 точки, за да поведе набързо с четири партии.

По всичко личеше, че срещата на Селби с 19-годишния Лайнс ще бъде протоколна, но младокът се стигна и постигна най-значимия успех в кариерата си до момента.

Лайнс записа серии от 84 и 76 точки в петия и шестия фрейм, а в седмата партия Селби наниза 62 точки и на теория спечели частта. Тийнейджърът обаче успя да постави успешен снукър и открадна партията.

След това Лайнс избухна сос солиден халф-сенчъри брейк от 80 точки, с който изравни. Селби постигна брейк от 59 точки в деветия фрейм, но неговият опонент отново успя да измъкне фрейма. Последната партия продължи 37 минути и в нея сензационно младокът успя да наложи волята си.

Освен Селби, в основната схема на Интернешънъл Чемпиъншип няма да видим Динг Джънхуей, Кен Дохърти, Лука Бресел и Марк Кинг. Те също отпаднаха в пресявките.

На ръба беше и Нийл Робъртсън, който победи много трудно малтиеца Алекс Борг с 6-5 части. В решителния фрейм Машината от Мелбърн изригна със сенчъри брейк от 113 точки.