Световният шампион по снукър Марк Селби допусна горчиво поражение от Марк Алън с 5-6 фрейма на полуфиналите на Шанхай Мастърс.

Веселяка от Лестър водеше с 4-1 и 5-2 фрейма, но изпусна инициативата и бе елиминиран от северноирландеца, който не показа твърде голям респект към майстора на защитната игра.

Двубоят започна с халф-сенчъри брейк от 70 точки на Селби, който добави малка серия, за да си подпечата спечелването на първия фрейм.

Англичанинът продължи да играе на много високо ниво, избухвайки с вихрен сенчъри брейк от 116 точки. Алън отговори с 52 точки, намалявайки своя пасив.

Последваха два фрагментарни фрейма, в които напълно очаквано Веселяка от Лестър имаше предимство. Той надви опонента си след размяна на класни сейфти удари и поведе с 4-1 части.

Левичарят регистрира серия от 68, но Селби отвърна с конструирането на халф-сенчъри брейк от 71 точки, доближавайки се само на една партия от победата.

Това обаче се оказа последният фрейм на световния шампион в тазгодишното издание на турнира. Алън постигна две страхотни серии от 115 и 64 точки в следващите три фрейма, изравнявайки резултата на 5-5 партии.

В решителния последен фрейм Селби започна с брейк от 63 точки, но изпусна контрола върху масата и бе наказана. Алън записа 71 точки след две малки, но напълно достатъчни серии, за да се докопа до победата и място на финала.

В мача за титлата първата щека на Северна Ирландия ще срещне победителя от втория полуфинал, в който един срещу друг излизат Динг Джънхуей и Стюърт Бингъм.