Изминали са едва три кръга от началото на сезона в Примера дивисион, а Реал (Мадрид) вече изостава на 6 т. от лидера Барселона и на 4 т. от втория в класирането Атлетико М. Всъщност с 3 спечелени точки от първите три кръга Кралският клуб записа най-лош старт на сезона от девет години насам.

За последно подобно нещо се случи през 2005/06. Тогава мадридчани биха Кадис с 2:1 като гости, след което паднаха сензационно от Селта у дома (2:3), а в третия кръг бяха сразени от Еспаньол. По онова време треньор на Реал бе Вандерлей Люксембурго, който обаче не завърши сезона, а бе сменен от Хуан Рамон Лопес Каро. В крайна сметка белите завършиха на второ място с 12 т. изоставане от шампиона Барселона.

През 2012/13 при Жозе Моуриньо Реал също започна зле участието си в Примера. Тогава мадридчани направиха равен с Валенсия вкъщи (1:1), паднаха от Хетафе (1:2), а в третия кръг биха Гранада с 3:0 и събраха 4 т. от 3 мача. В крайна сметка Белия балет приключи на второ място на 15 т. от Барса.

С победата над градския съперник пък Атлетико М записа исторически успех. Никога досега Дюшекчиите не бяха побеждавали Реал на "Бернабеу" в две поредни първенства.През 2005/06