Националният селекционер Ивайло Петев се съгласи да даде ексклузивно интервю пред Калоян Ангелов от Gol.bg и Десислава Джерманска от Bulgaria On Air.

Младият специалист говори пред нас два часа преди пресконференцията, която даде в понеделник и обяви, че "трикольорите" по никакъв начин не са обречени в предстоящите световни квалификации.

Той иска отборът да играе със стил и самочувствие във важните мачове и изрази надежда, че това ще се види още в предстоящите контроли срещу Македония и Португалия.

От разговора ни с националния селекционер стана още ясно, че няма да бъдат предприемани специални мерки срещу голямата звезда на иберийците Кристияно Роналдо, който ще бъде най-голямата заплаха за родните национали.

Освен това Петев реши да не отговаря на нападките на Венци Стефанов и Валери Божинов, макар че го направи няколко часа по-късно в понеделник на официалната пресконференция.

Интересно е да се спомене също, че въпреки критиките към Петев, че не подмладява тотално отбора, то той обяви пред нас, че не иска да разваля плановете на младежите за класиране на Евро 2017.

Младежите ни имат реален шанс за класиране на европейското и до голяма степен това може би е повлияло при избора на Петев да не вика повече от двама техни представители в предстоящите контроли.

- Господин Петев, предстоят две контроли с Македония и Португалия. Какво е важно в тях. Какво искате от тези проверки - победи или просто проверка? 
- Вижте, ние започваме един нов цикъл в който ще искаме да обиграем отбора и да имаме собствен стил за световните квалификации, които стартират през септември месец. Важното е да играем като отбор, но ще имаме определени изисквания и в двата мача. Важно е футболистите да играят със самочувствие и да изпълняват това, което им се казва. 

- Казвате световните квалификации. Имаме изключително тежка група. Обречени ли ще влезем в тях и изобщо какъв отбор правите за тези квалификации?
- Всички знаем, че групата ни е тежка, но ще играем мач за мач. Във всеки един мач ще се опитваме да играем добре и да взимаме точки. По никакъв начин няма да влезем като обречени в световните квалификации. Всеки един отбор има своите шансове. Надявам се във всеки един мач да покажем нашето лице и българския дух. Ще се мъчим да печелим максимално брой точки от всеки мач, който ни предстои! 

Извикахте за тези контроли двама млади футболисти в лицата на Тони Тасев и Янис Карабельов. Следите ли повече такива млади играчи и може ли да се говори за някакво подмладяване?
- Следя голяма част от младите играчи и почти всичко каквото се случва в "А" и "Б" група. Вие всички знаете, че ние сме доста ограничени като избор, но това ще е пътят. Съгласуваме всичко с младежкия национален отбор. Имаме неговата "зелена светлина" да се вземат тези играчи, така че по никакъв начин не икам да навредя и на тях. Бъдещето на националния отбор до голяма степен ще бъде и от младежкия отбор, но те имат шанс да се класират и основното нещо е техният отбор да бъде запазен и се надявам да се класират на голям форум. Дай Боже.

Няма как да не ви попитам и за нападките на Венци Стефанов, който каза, че това подмладяване е прах в очите на хората. Съгласен ли сте с него и защо се изказва по този начин?
- По никакъв начин не искам да му отговарям.

Предстои мач срещу Португалия на Кристияно Роналдо. Със сигурност и националите се вълнуват подобно на феновете. Ще има ли някаква специална опека за него?
- Не, специална не бих казал. Португалия е изключително стойностен и добър отбор. За мен е важно ние как ще противодействаме срещу отбор, който играе на много по-високо ниво от нас. 

Казахте, че следите много мачове от "А" и от "Б" група. В момента се говори за предстояща реформа в българския футбол. Говори се за проекта Висша лига, вашето мнение по тази тема?
- Аз съм "за" такова нещо. Липсва ЦСКА на Висшата лига, липсва Литекс. Това ще е добре за футбола ни като цяло и ще имаме една по-стойностна и по-голяма конкурентноспособна лига.

Казахте, че липсва ЦСКА. Старши-треньорът на "червените" Христо Янев отправи малко критики към вас, че не сте повикали никой от неговия отбор. Всъщност заслужава ли някой от ЦСКА в момента да получи повиквателна за тези контроли?
- При цялото ми уважение към ЦСКА, аз казах не един път, че те липсват в "А" група. Но при нивото на което играят е несериозно той да говори каквото и да било.

Знам, че постоянно към вас има критики от различни хора кой викате и кой не. Разбира се, че изборът е лично ваш кого да повикате. Един от бившите национали Валери Божинов също се изказа негативно защо не сте го повикали. Даже щял билет да ви купува да го гледате..
- Въобще не искам да ... (смее се). Как да отговоря? Давайте другия въпрос. Това мисля, че вече е несериозно.

Липсва ли ви ежедневната работа в клубен отбор?
- Знам по какъв начин се работи и в клубен отбор, и в националния отбор. Все пак аз съм направил своя избор. За мен това е престиж и аз съм горд, че съм национален селекционер. 

През това време в което сте национален селекционер получавали ли сте оферти да поемете клубен отбор. Преди време се говореше за хърватския Динамо, един доста известен и именит отбор. Има ли нещо вярно. 
- Вижте, аз съм селекционер на България и имам още за две години договор, така че всякакви други спекулации просто нямат стойност. 

Искам да ви попитам за няколко български футболисти, дали има шанс да бъдат викани в националния отбор за по-нататък. Един от тях е Димитър Макриев, който се скъсва да вкарва в Кипър, а друг е Росен Колев, който играе много силно за руския Волга и преди 2-3 седмици бе избран в най-добрия отбор на кръга във втора руска дивизия.
- И двамата ги познавам изключително добре, както единия, така и другия. Моето решение е такова, че аз съм сметнал, че тия играчи, които съм повикал - включително Рангелов и защитниците, че ще бъдат по-добър избор.

Преди време не бяхте поставили Лео Меси в тройката за "Златната топка". Тогава какво точно се случи? Вие мисля, че бяхте опровегали това нещо.
- Вижте, това е много назад във времето и не виждам смисъл да се връщаме назад. 

Стана въпрос за Кипър. Бившият ви отбор АЕЛ Лимасил не се намира на много добро ниво, а вие с него постигахте сериозни успехи.
- Следя какво се случва, да. Те за втора поредна година не могат да се класират за първите шест. Това е балансиран отбор с изключително многобройни фенове и аз им пожелавам успех за напред.