Италия победи с 1:0 България в мач от група Н на евроквалификациите. Единственият гол на стадион "Ренцо Барбера" вкара Даниеле де Роси от дузпа в 6-ата минута.

През второто полувреме обаче халфът на Рома беше изгонен с директен червен картон заради ритник срещу Илиян Мицански. Българинът също пое към съблекалните, защото си позволи да ритне Де Роси. През всички 90 минути "адзурите" бяха по-добрият отбор на терена и само добрите намеси на Божидар Митрев ни спасиха от по-голяма загуба в Палермо.

Така "лъвовете" записаха второ поредно поражение в групата, но шансовете за класиране на бараж остава живи, благодарение на УЕФА, която отне една точка от актива на Хърватия заради расизъм. В класирането сме на 4-то място с 8 точки, докато "шахматистите" имат 14 т.

В следващия кръг гостуваме именно на Лука Модрич и компания и трябва да вкараме поне два гола и да спечелим с един разлика, след което да надделеем над Азербайджан у дома. В същото време хърватите трябва да загубят визитата си на Малта, за да се доберем до заветната цел. Лидер в групата ни остава Италия с 18 т., а Норвегия има 16 т.


Мачът на стадион "Ренцо Барбера" започна кошмарно за "лъвовете". Още не беше изтекла 1-ата минута, когато домакините като по чудо не откриха резултата. Италианците изпълниха център, с лекота стигнаха до нашата врата, Грациано Пеле се озовава на чиста позиция и стреля, но Божидар Митрев със сетни сили изби. Топката обаче попадна в Ел Шаарауи, който шутира мощно, но над вратата.

В 5-ата минута опитният Веселин Минев направи детинска грешка. При опит да изнесе топката, я изгуби и беше принуден да фаулира Антонио Кандрева в наказателното поле. Главният съдия Сергей Карасев от Русия без да се замисля посочи бялата точка.

Даниеле де Роси вкара дузпата с изстрел в средата на вратата, но реферът нареди да се пребие, защото Леонардо Бонучи влезе в наказателното поле при изпълнението й. Халфът на Рома отново застана зад топката и този път Митрев хвана ъгъла му – долу вляво, но не и топката – 1:0 за Италия.

След почти четвърт час "адзурите" имаха нов великолепен шанс за гол. Пеле свали с гърди към Шаарауи, който стреля от движение от границата на наказателното поле в далечния ъгъл, но за късмет топката мина встрани от целта.

В 19-ата минута България организира първата си опасна атака. Илиян Мицански проби през центъра, стигна до наказателното поле и стреля в долния десен ъгъл. Джанлуиджи Буфон обаче показа невероятна класа и изби с една ръка в корнер, след който не последва нищо интересно.

В следващите минути Италия продължи да има надмощие и в 25-ата Ел Шараауи спечели фуал отдясно. Марко Верати центрира в наказателното поле където, Пеле засече силно с глава, но над вратата. След половин час игра България имаше шанс да изравни, след като спечели фаул в близост до наказателното поле. Ивелин Попов го изпълни, но топката мина встрани от целта.

В 38-ата минута домакините организираха поредната си опасна атака. С пас по земя Де Шилио намери Кандрева малко пред точката за дузпата и звездата на Лацио стреля от движение, но Митрев беше на мястото си и спаси. Секунди преди края на полувремето Верати с прехвърлящ пас намери Пеле, той свали към Пароло, който стреля отблизо, но за радост в аут.

Секунди след началото на втората част Италия едва не удвои преднината си. Тогава Пароло получи на границата на наказателното поле и шутира. Получи се коварен рикошет в тялото на Александър Александров, но Митрев успя да спаси. В 55-ата минута Де Роси и Мицански получиха директни червени картони. Италианецът фаулира българския нападател и падна на земята. В яда си, нападателят го настъпи с бутоните, а халфът на Рома не му остана длъжен и го изрита. Всичко това беше видяно от главния съдия и той изгони двамата от игра.

До края на мача не стана нищо интересно и Италия съвсем заслужено спечели с 1:0.

Италия – България 1:0

Голмайстор:

1:0 Де Роси (6-д)

Италия: 1. Джанлуиджи Буфон, 2. Матиа де Шилио, 3.Джорджо Киелини, 4.Матео Дармян, 19.Леодардо Бонучи, 6.Антонио Кандрева (87-Едер), 10. Марко Верати, 16.Даниеле де Роси, 18. Марко Пароло, 14. Стефан Ел Шарауи (73-Флоренци), 20.Грациано Пеле (72-Дзадза)
Селекционер: Антонио Конте

България: 12.Божидар Митрев, 6.Йордан Минев (64-Бандаловски), 5.Николай Бодуров, 3.Александър Александров, 14.Веселин Минев, 15.Ивайло Чочев, 21.Светослав Дяков, 22.Тодор Неделев (66-М. Александров), 10.Ивелин Попов (71-Рангелов), 17.Георги Миланов, 19.Илиян Мицански
Селекционер: Ивайло Петев

Италия, ст. "Ренцо Барбера", Палермо
Съдия: Сергей Карасев (Русия)
Жълти картони: Й. Минев, Рангелов (България)
Червени картони: Де Роси 55’ (Италия); Мицански 55’ (България)