Григор Димитров се класира за третия кръг на Australian Open, след като постигна победа над 99-ия в света словак Лукас Лацко след 6:3, 6:7(10), 6:3. 6:3

Този път нашето момче имаше известни трудности в срещата, като втория сет на практика го подари на своя противник, след като в най-важната си точка, в тайбрека, направи двойна грешка при сетбол на противника.

Следващият противник на хасковлията е финалиста от 2006 година Маркос Багдатис, който доста изненадващо елиминира намиращия се в страхотна форма белгиец Давид Гофен. Двамата са добри приятели и преди време често играеха на двойки заедно.

Те имат общо 6 мача до момента в които българинът е постигнал 5 победи.

За последно се срещнаха в Акапулко през миналия сезон, когато нашето момче по пътя си към трофея премина през кипъреца след 6:1, 6:4.
 



Първият сет започна много по-добре за нашето момче и Гришата стигна до пробив още в четвъртия гейм, за да поведе с 3:1

Българинът се възползва от доста нескопосани грешки на словака и достигна до пробив на нула, като навлезе в серия от 8 поредни точки.

За съжаление обаче словакът веднага върна пробива. Григор направи много слаб гейм и прати топката в аут от форхенд при точка за пробив на словака. Така връщането на пробива стана факт, а в следващия гейм Лацко си спечели подаването и изравни геймовете на 3:3.

Димитров от своя страна обаче продължи да играе на високо ниво и проби за 5:3. При "дюс" словакът направи две грешки и така геймът отиде на сметката на българина.

Нашето момче не сгреши при най-важното си подаване в сета и го спечели, за да поведе със сет аванс.

Вторият сет започна перфектно за Гришата - пробив още в първия гейм. Българинът с лекота проби подаването на словака и се виждаше, че е все по-близо до крайния успех изобщо.

Лацко върна веднага пробива. Той достигна до два шанса да пробие при сервис на хасковлията, след което Димитров направи грешка от бекхенд и така резултатът бе изравнен в геймовете.

Двамата си взимаха подаванията до края на сета и се стигна до тайбрек в който Гришо поведе с минипобив за 3:2, но след това резултатът бе обърнат на 3:4, след като нашето момче допусна два минипробива.

Постепенно тайбрекът вървеше равностойно, като и двамата първоначално пропуснаха по три сетбола. 

При 11:10 за Лацко Григор направи двойна грешка и така подари сета на словашкия му опонент.

Третият сет обаче започна перфектно за Григор и той набързо поведе с 3:0 гейма, след като във втория гейм проби на нула словака.

До края на сета нямаше повече пробиви, но на Димитров му се наложи да спасява три точки за връщане на пробива при 5:3. В крайна сметка той се справи и си взе подаването, за да поведе с 2:1 в сетовете.

Четвъртият сет започна отлично за Григор и той проби още в първия гейм. Българинът стигна до шанс за пробив, след което се изтегли да играе ретур от форхенд и матира словака. Хасковлията затвърди без проблем пробива и увеличи аванса си на 2:0 гейма. 

Словакът отгорови с безброблемен гейм на нула, след което обаче взе медицински таймаут. 

След подновяването на играта пробивът бе върнат и резултатът изравнен на 3:3. Форхендът на Гришо спря да работи, а Лацко се възползва от шанса си да пробие.

Това не пречупи Гришата, който моментално стигна до нов пробив аванс. Нашето момче поведе с 0:40 при подаването на неговия противник, но Лацко изравни. След това обаче българинът стигна до точка за пробив и с отличен минаващ удар се възползва от нея.

Българинът затвърди пробива и поведе с 5:3. С още един пробив българинът стигна до крайния успех. Нашето момче пропусна три мачбола, но при четвъртия Лацко си заби топката в мрежата.