В края на календарната 2014-та година Gol.bg се обърна към президента на българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, за да обобщи случилото се в българския спорт, както и да погледне напред към новата година.

Ето какво каза Стефка Костадинова специално за Gol.bg


- В края на календарната година, поглеждайки назад - каква оценка бихте и поставили. Кои са върховите точки и кои моменти са най-разочароващи и можехме да действаме различно.

- Изпращаме година, в която България имаше своите спортни герои. Имахме световна титла в художествената гимнастика след 18-годишна пауза, имахме първата българска световна шампионка в бокса. Наред с това имахме уникалния пробив на Григор Димитров, двамата заедно с Кубрат Пулев просто „възпламениха“ нацията и предизвикаха световен интерес. Имахме и своята Сани Жекова, която за всички нас си бе заслужила медала на Зимната олимпиада в Сочи.  Имаше и разочарования, причините за тях бяха конкретно посочени от експертите на БОК, като се надявам анализите да са взети предвид от федерациите и спортното министерство. Една от големите радости през 2014 г. бе великолепното представяне на Младежката олимпиада в Нанджин. Невероятен успех на България – 7 медала(3 златни и 4 сребърни) – при това спечелени в 6 различни спорта. Това е ясен знак, че притежаваме отличен потенциал и сега отговорност на всички нас е да го развием, да го надградим, като съхраним тези таланти и правилно ги подведем при големите. За мен годината бе важна и с отбелязването на 90-годишния юбилей на БОК, срещнах се с Томас Бах в Лозана, което приемам като знак на доверие и уважение към БОК, българския спорт и България.

- Визирайки конкретно олимпиадата, как бихте я оценили предвид реалните условия в държавата ни. Можехме ли да постигнем по-добри резултати при определени условия или това са реалните възможности в момента.

- Да, това са ни моментните възможности, няма какво да се заблуждаваме. Те не ни задоволяват, но това е реалността. Представянето ни в Сочи може да се отчете като логично, съобразно тенденциите в развитието на българския спорт. Класиранията показват, че белите ни спортове общо взето са в застой, дори в отделни дисциплини бележим отстъпление. Особено тревожно е то в биатлона(най-вече женското направление), фигурното пързаляне и шорттрека. Видим прогрес се забелязва единствено в сноуборда, докато в ски-скока той не бе потвърден точно в олимпийския сезон. Игрите в Сочи показаха за втори пореден цикъл, че засега сме неспособни да изградим и поддържаме устойчиви модели в успешните за нас спортове. Ето защо нашите олимпийски и световни титли, българските триумфи - примерно в биатлона, шорттрека, фигурното пързаляне - отминават като фойерверки.

- Какво се планира в подготовката през тази година за представянето ни на олимпиадата в Бразилия. Има ли нещо ново в сравнение с предишните цикли.

- Предстои предолимпийска година, в която приоритет е спечелването на олимпийски квоти. В тясна връзка сме със спортните федерации и министерството, новата политика е да се прецизират шансовете ни за олимпийски успех, като именно там се насочат основните усилия в подготовката и подхода към олимпиадата в Рио. Не забравяйте, че през 2015 г. предстои още едно огромно по важност събитие – първите в историята Европейски игри. За форума в Баку през юни България вече има спечелени 103 квоти. Там също ще се раздават визи за Рио 2016.
 
- След като се отдели голямо внимание в медиите на скандала с федерацията по шейни и финансирането на участниците на олимпиадата, обсъжда ли се възможността за промяна в начина на финансиране и различно разпределяне на бюджета за подготовка.

- Финансирането на федерациите не е в пълномощията на БОК. Ние отдавна настояваме да се засили контролът и да се повиши отговорността на ползващите държавните субсидии в спорта. Необходимо е да се прецизират и конкретизират усилията в дисциплини, в които имаме потенциал, завишен интерес у младите и в които съществува реален шанс да постигнем нещо в близко бъдеще. Настояваме и за нов Закон за спорта, защото сегашният е остарял и е „кръпка до кръпка“. В досегашната практика липсват механизми, които да правят по-отговорни ръководствата на федерациите и да ги ангажират по-силно с успехите или неуспехите на техните представители. Вярвам, че с новия мениджърски подход, наложен след идването на министър Красен Кралев, това ще се случи по-бързо.

- Макар да е много трудно да се правят прогнози, особено при толкова дълъг период напред, при добро стечение на обстоятелствата за колко медала можем да мечтаем от Рио?

- Не съм по прогнозите. Не искам да ангажирам никого и да натоварвам някого със свръхочаквания. Има много време до Рио 2016. Пред нас предстои огромна работа да подготвим и подведем правилно елитните български спортисти към олимпиадата, да им осигурим възможно най-добри условия за да могат да дадат максимума от себе си.

- Преди време възникнаха големи емоции, когато МОК реши да премахне борбата от олимпийските игри. Без да визираме конкретни спортове, смятате ли, че е необходимо оптимизиране на формата на олимпийските игри, за да се повиши зрителския интерес. Ако зависеше от вас, какво бихте променили във формата на олимпийските игри, за да станат те още по-популярни.

- Вижте, в момента в МОК се извършват генерални промени. Новия президент Томас Бах действа на високи обороти, като само за година промени коренно обстановката и атмосферата в световното олимпийско семейство. Вече са факт 40-те решения, приети на сесията на МОК в Монако в началото на декември. Те улесняват градовете домакини, като редуцират разходите по кандидатстване. МОК е готов да подпомага всеки един бъдещ домакин със суми до близо милиард долара. Кандидатурите вече ще съобразяват приоритетно с нуждите на градовете и държавите домакини, отваря се възможност два града или дори две отделни страни да организират заедно една олимпиада. Оптимизират се разходите и се стимулира използването на леки разглобяеми съоръжения. Обсъжда се продължителността на игрите да се удължи от две на три седмици. Одобрена бе идеята за създаване на Олимпийски ТВ канал, за старта и развитието му са планирани 490 милиона евро през следващите 7 години. Телевизионният канал ще позволи на МОК да стане част от "цифровия век" и "да говори на един и същи език с младите хора". Решено бе да се заделят допълнително 20 млн. долара за борба с уговорените мачове и допинга, което е в синхрон с новата философия за защита на коректните спортисти. Всички тези промени са кардинални за олимпийското движение.

- Одобрявате ли приемането на нови спортове като олимпийски, ако популярността им е голяма. Например в последно време снукърът има голяма популярност - може ли той да стане олимпийски спорт.

- Разбира се, че програмата следва да е отворена и динамична. Според решенията от Монако тя вече ще се трансформира от „базирана на спортовете“ към „базирана на дисциплините“. Видяхте и в Сочи, че популярните сред младите хора дисциплини – например в сноуборда – стават все повече и повече. Планира се изравняване възможностите на половете и стимулиране на микс дисциплините.  Младежките олимпиади пък ще се препозиционират в неолимпийските години за да може всеки сезон да има по едно голямо олимпийско събитие.

- През годините многократно е била коментирана темата за София - домакин на зимни олимпийски игри. За 2018 и 2022 година са обявени домакинът и двата града финалиста. Най-ранната дата е 2026-та година. Смятате ли за реалистично, че можем да се преборим за домакинството и какво трябва да направим, ако искаме това да се случи.

- Вижте, буквално дни след като бях избрана за председател на БОК аз поведох третата кандидатура на София за домакин на зимна олимпиада. Тъй че съм напълно наясно с нещата. Разбира се, че стоя зад подобна идея, а и до 2026 година има толкова много време. Освен това, както споменах, МОК вече ще улесни процедурите, ще се съобразява с националните приоритети и ще подпомага финансово бъдещите домакини. Но аз съм реалист и точно заради това смятам, че е добре е да си поставяме постижими цели. Да се съобразяваме с потенциала си, с моментните възможности, пък всяко нещо ще си дойде с времето. Ето защо виждам една кандидатура за младежка зимна олимпиада или за зимна универсиада като много по-реална за момента възможност, през която е добре първо да се премине. За мен също така е важно, българите да са убедени в ползата от подобна кауза, да вярват в това, че направеното като инфраструктура, бизнес среда  и спортни обекти ще остане за просперитета на бъдещите поколения.