Манчестър Сити излезе на второто място във Висшата лига, след като победи с 3:0 Саутхемптън като гост. Гражданите вече имат 27 точки - с 6 по-малко от лидера Челси.

Победата не дойде никак лесно. След нулево първо полувреме Яя Туре откри резултата с хубав удар в 51-ата минута. Сити остана с 10 души, след изгонването за два жълти картона на Елаким Мангала, но въпреки това вкара 2 гола. Франк Лампард и Гаел Клиши също се разписаха. 

В края Ман Сити дори игра с 9 души, заради контузия на капитана Венсан Компани, а всичките смени бяха направени.



Саутхемптън нямаше загуба у дома от началото на сезона и не бе допускал гол на своя "Сейнт Мерис" от септември месец. Светците бяха с най-добрия си старт на сезон в историята със своето второ място и 26 точки. 

Мениджърът на домакините Роналд Куман направи една промяна в състава, който завърши 1:1 срещу Астън Вила в понеделник. Стив Дейвис се завърна в средата на терена и замени Шейн Лонг.

За Манчестър Сити също имаше една промяна в сравнение с тима, който победи Суонси с 2:1. Елаким Мангала бе предпочетен в центъра на защитата вместо Мартин Демикелис. Серхио Агуеро водеше атаката в своя мач №100 във Висшата лига. В предишните 99 той вкара забележителните 64 гола.

Началото бе по-добро за Сити. Гражданите владеехе топката и атакуваха. В 9-ата минута Агуеро овладя в наказателното поле и финтира Фонте, макар и в посока извън наказателното поле. Капитанът на Светците го събори, но рефера Майк Джоунс вместо дузпа, показа жълт картон за симулация на Агуеро.

С течение на времето Саутхемптън заигра по-добре. В средата на първата част домакините имаха страхотна възможност. Центриране бе проспано от защитата на Сити и Пеле стреля от въздуха останал сам срещу Харт. Вратарят на Сити обаче успя да избие. Топката попадна в Стивън Дейвис, който веднага стреля, но Харт се хвърли и с една ръка успя да избие отново. Опитът за втора добавка на Саутхемптън не беше успешен.

Сити също бе на сантиметри от гола малко след това. Добра контраатака завърши с пас на Насри наляво към Йоветич. Ударът на черногореца мина между краката на вратаря Форстър, който все пак успя да удари топката, но тя мина зад гърба му. На голлинията обаче Тоби Алдервайрелд я спря и изчисти.

На почивката Саутхемптън направи една промяна в състава. Мая Йошида замени Морган Шнайдерлен. Светците започнаха по-силно второто полувреме. Удари на Тоби Алдервайрелд, Душан Тадич и Стивън Дейвис минаха близко покрай вратата на Джо Харт.

В 51-ата минута обаче Сити нанесе своя удар. Уанияма сбърка при изнасянето на топката и Фернандиньо му отне точно пред наказателното поле. Топката стигна до Агуеро, който я задържа и елегантно я върна назад към Яя Туре. Халфът от Кот д'Ивоар нанесе мощен удар, който след рикошет в съперник влетя във вратата на Форстър. Трети гол за Туре през сезона, но втори в последните 2 мача.

Саутхемптън опита да отговори, но трудно създаваше положения пред вратата на Харт. В 74-ата минута гостите останаха с 10 души. Туре загуби топката от резервата Шейн Лонг и Елаким Мангала събори нападателя на светците. Нарушение и втори жълт картон за централния защитник. Навас бе сменен с Мартин Демикелис за оставащия четвърт час.

Въпреки че остана с 10 души, Сити вкара още 2 гола. Нова грешка при изнасянето на топката, този път на Стив Дейвис, позволи на Милнър да отнеме, а след това той подаде към Лампард, който от границата на наказателното поле стреля плътно в ъгъла - 2:0.

Гол номер 174 за Лампард във Висшата лига. Ветеранът е на едно попадение от Тиери Анри. Повече имат също Уейн Руни, Анди Коул и Алън Шиърър.

Увлечени да атакуват в търсене на гола, играчите на Саутхемптън допускаха огромни пространства и контри на Сити. При една от тях Агуеро се измъкна сам срещу Форстър, който се поколеба да излезе и да пресече паса към нападателя. Вратарят на светците обаче се хвърли след това в краката на Агуеро и изби топката.

Агуеро не успя да се разпише, но осигури още едно попадение на своя тим. В 88-ата минута нова контраатака доведе до третия гол на Сити. Агуеро получи отляво и подаде към връхтлитащия Гаел Клиши, който прати топката в мрежата.

Това беше първи гол на Клиши с екипа на Манчестър Сити. Той го вкара в своя мач №120 във всички турнири за Гражданите.

В края на мача Сити игра дори с 9 души, защото Венсан Компани се контузи и напусна терена, а всички смени бяха направени. Така за мача със Съндърланд през седмицата Мангала ще е наказан, а Компани едва ли ще се възстанови.

Сити обаче може да се зарадва на поредната победа и факта, че отбора съкрати с 2 точки изоставането от лидера Челси.


САУТХЕМПТЪН - МАНЧЕСТЪР СИТИ 0:3

0:1 Туре 51

0:2 Лампард 80

0:3 Киши 88

САУТХЕМПТЪН: Форстър, Клайн, Фонте, Алдервайрелд, Бъртранд, Уанияма, Шнайдерлен, Тадич, Дейвис, Мане, Пеле

МАНЧЕСТЪР С: Харт, Сабалета, Компани, Мангала, Клиши, Туре, Фернандиньо, Навас, Йоветич, Насри, Агуеро