Арсенал изигра може би най-добрия си мач през този сезон и спечели великолепна победа с 2:0 като гост на шампиона Манчестър Сити.

"Артилеристите" тотално обезличиха съперника през първото полувреме и не допуснаха да се стигне до нито едно положение за гол.

В средата на първата част те откриха резултата от дузпа, изработена от Начо Монреал и реализирана от Санти Касорла.

След почивката "Гражданите" за кратко се активизираха и създадоха няколко атаки, но нито една не доведе до чисто положени.

В 67-та минута Оливие Жиру сложи точка на спора, засичайки с глава центриране от фаул на Касорла.

Това бе първа победа на Арсенал над Сити в мач за първенство от 6 мача насам. За Сити пък това бе първа загуба в първенството от 13 мача насам. Тимът на Мануел Пелегрини има само една победа в последните 4 мача и така разликата до лидера Челси вече е 5 точки.


В състава на Манчестър Сити липсваха заминалия за турнира за купата на Африка Яя Туре, както и контузения Самир Насри. Сред титулярите обаче се завърнаха капитанът Венсан Компани и звездата Серхио Агуеро. За Арсенал пък младият Ектор Бейерин бе титуляр вместо контузения Матийо Дебюши, а възстановенит Аарън Рамзи бе титуляр вместо Томаш Росицки.

Още от самото начало мачът започна на много високи обороти и до 3-та минута двата тима си размениха по една опасна атака по крилото. Тази на Сити доведе до жълт картон на Косиелни, а за Арсенал Ектор Бейерин не можа да подаде точно към Оливие Жиру.

След това обаче нещата се успокоиха. Сити имаше притежаваше повече топката, но Арсенал имаше малко по-добрите атаки. Алексис обаче на два пъти действа нехарактерно колебливо около наказателното поле.

Така закономерно първото голово положение бе в полза на гостите. Алекс Окслейд-Чембърлейн проби технично покрай съперник по крилото и центрира пред вратата, където Оливие Жиру се хвърли и засече с глава, но след минимален рикошет топката мина покрай вратата.

В 23-та минута по-целенасочената игра на гостите доведе до дузпа. Начо Монреал размени двойно подаване с Жиру на ръба на наказателното поле и след като получи точно подаване щеше да излезе сам срещу вратаря. Венсан Компани обаче подложи коляно на пътя му и го препъна. Дузпата бе повече от очевидна, макар и съдията да спести картон на капитана на Сити.

Зад бялата точка застана Санти Касорла и не сбърка, откривайки резултата.

При този развой на нещата увереността в  играта на Арсенал се увеличи още повече. Стигна се дори до там Мертезакер да направи хладнокръвен елегантен финт срещу Агуеро в центъра на терена.

За цяло първо полувреме Манчестър Сити не създаде нито една голова възможност и не отправи нито един удар към вратата. Второто полувреме обаче започна съвсем различно и Сити натисна сериозно.

Диагонален удар на Агуеро бе спасен с плонж от Оспина. След това и Хесус Навас стреля много силно от странична позиция, но право към вратаря и той не бе затруднен.  До 51-та минута домакините стигнаха и до трети удар - на Фернандиньо стреля от наказателното поле, но защитник се хвърли  и отклони над вратата.

В 55-та минута Арсенал организира много опасна контраатака, но Оливие Жиру се забави с миг и не изведе достатъчно добре абсолютно непокрития в наказателното поле Рамзи. Уелсецът все пак получи, но от по-трудна позиция стреля над вратата. Малко преди това обаче Компани извърши груб фаул на границата на наказателното поле срещу Алексис и трябваше да получи задължителен жълт картон, но отново бе пожален от съдията.

Минута по-късно гостите имаха отново условия за много опасна контра и Рамзи получи извеждащ пас зад защитата, но не успя да си поведе добре топката.

В 60-та минута Арсенал за малко да си вкара автогол. Йоветич даде прострелно центриране към Агуеро и той чакаше да засече на празна мрежа, но точно пред него Косиелни отклони леко топката по такъв начин, че тя мина покрай аржентинеца и покрай страничната греда. При тази ситуация Агуеро се намираше в засада, но това остана незабелязано от съдиите.

Постепенно гостите успокоиха играта с няколко продължителни разигравания и натискът на Сити изчезна. Точно в средата на полувремето Арсенал нанесе решителен втори удар. След центриране от пряк свободен удар на Касорла Оливие  Жиру изскочи зад защитата и с глава засече под плонжа на Харт.

Алексис Санчес можеше да вкара трети гол с опасен удар от границата на наказателното поле, но Харт спаси. Хесус Навас пък пробва с удар по земя от 12-13 метра, но не затрудни особено Оспина.

Мануел Пелегрини хвърли всичко в атака и пусна Един Джеко редом до Агуеро и Йоветич. В 80-та минута след хубава комбинация Йоветич се оказа за миг на стрелкова позиция, но защитник решително отклони удара му в корнер.

Удар от малък ъгъл на Джеко бе спасен лесно от Оспина, а малко по-късно Компани стреля опасно с глава след центриране от корнер, но все пак неточно.

В последната минута Арсенал пропусна чисто положение за трети гол. Фламини бе изпуснат отдясно в наказателното поле и имаше абсолютно непокрит до себе си Жиру, но не можа да му подаде.

Манчестър Сити - Арсенал 0:2

0:1 Касорла 24 дуз.
0:2 Жиру 66

Манчестър Сити: Харт, Сабалета, Компани, Демикелис, Клиши, Фернандиньо (63 Лампард), Фернандо, Милнър (46 Йоветич), Хесус Навас (77 Джеко), Давид Силва, Агуеро

Арсенал: Оспина, Монреал, Мертезакер, Косиелни, Бейерин, Коклен, Рамзи (84 Фламини), Касорла , Окслейд-Чембърлейн (65 Росицки), Алексис (84 Гибс), Жиру