Ливърпул направо унищожи Арсенал и спечели впечатляваща победа с 5:1 в дербито от 25-я кръг на английската Висша Лига, играно на стадион "Анфийлд".

"Мърсисайдци" изиграха може би най-силния си мач под ръководството на Брендън Роджърс и можеха да победят с дори още по-голям резултат.

Всичко приключи още до 20-та минута, когато резултатът бе вече 4:0. Мартин Шкъртел, който през седмицата се закани на Арсенал, откри още в първата минута, засичайки центриране от фаул. В 10-та минута отново той вкара, след като засече с глава центриране от корнер.

Последваха две скоростни контраатаки, които завършиха с голове на Даниел Стъридж и Рахим Стърлинг в 17-та и 20-та минута. И за двата гола асистира Фелипе Коутиньо. Между тези два гола Луис Суарес удари греда със страхотен удар.

Пет минути след почивката Рахим Стърлинг вкара втори гол, след като бе изведен срещу вратаря и от втория опит го преодоля. В средата на полувремето Арсенал вкара почетен гол от дузпа, изработена от Алекс Окслейд-Чембърлейн и вкарана от Микел Артета. Това обаче бе единственото смислено нещо, което направиха "Артилеристите".

Така след това поражение те могат да бъдат свалени от първото място, ако Челси или Манчестър Сити спечелят своите мачове. Ливърпул пък се добра на пет точки от Артилеристите и даде сериозна заявка за място в Топ 4, а може би и за нещо повече.


 

Мачът започна по възможно най-добрия начин за Ливърпул, тъй като домакините откриха резултата още в първата минута. Стивън Джерард центрира от фаул пред вратата на Шчесни и след като Микел Артета не изчисти топката зад него Мартин Шкъртел засече с тяло отблизо в мрежата. На повторението се видя, че той е на сантиметри пред защитата на гостите, но пък точно преди да вкара гола Артета сякаш докосна леко топката и в този момент нямаше засада.

Малко след това Даниел Стъридж нанесе диагонален удар отдясно в наказателното поле, но прати топката право в ръцете на Войчех Шчесни.

В 8-та минута Ливърпул можеше да си вкара нелеп гол, подобен на този на Реал Сосиедад срещу Барселона. Начо Монреал получи извеждащо подаване зад защитата в наказателното поле, но Симон Миньоле го изпревари и изби топката. Тя обаче рикошира във Фланагън, насочи се към вратата и за малко да влезе в мрежата.

Домакините обаче продължиха да атакуват и Стърлинг изведе Джон Фланагън в наказателното поле, но от малък ъгъл той не можа да преодолее Шчесни. След получилия се корнер обаче Ливърпул вкара втори гол. Отново Шкъртел стигна до центрирането и с глава засече много точно в горния далечен ъгъл, правейки безпомощни както Шчесни, така и застаналият на гредата Алекс Окслейд-Чембърлейн.

Арсенал не знаеше къде се намира и в 11-та минута като по чудо не падна трети гол. След бърза атака Суарес изведе Даниел Стъридж зад защитата, той прехвърли технично Шчесни, но топката мина на сантиметри покрай вратата.

Само две минути по-късно Ливърпул отново бе изключително близо до трети гол. Центриране от корнер бе избито пред наказателното поле и там Луис Суарес нанесе феноменален удар от над 25 метра, който не остави никакви шансове на Шчесни, но топката се удари в страничната греда. След това тя се върна в игра към Коло Туре, но той от десетина метра не можа да направи точна добавка на празна мрежа. При тази ситуация той сякаш се намираше в засада, но това така или иначе не бе от значение.

Първото положение за Арсенал бе в 15-та минута. Тогава Пер Мертезакер отклони добре центриране от корнер, но топката мина на метър покрай гредата.

Ливърпул и без това мачкаше съперника, но в 16-та минута получи подарък от Месут Йозил, за да вкара трети гол. Германецът направи ненужен финт срещу Хендерсън в центъра на терена, но загуби топката. Коутиньо бе изведен отдясно в наказателното поле, след това поднесе по земя към втората греда и там Рахим Стърлинг засече отблизо в мрежата.

"Мърсисайдци" нямаха спиране и в 20-та минута вкараха четвърти гол. Коутиньо даде прекрасен извеждащ пас за Даниел Стъридж, който надбяга Косиелни и след това сам срещу Шчесни го преодоля с диагонален удар.

Едва след този гол те свалиха малко оборотите. Арсенал опита да пренесе играта в половината на съперника, но не стигна до нито едно положение за гол.

Всякакви надежди на гостите за промяна на нещата след почивката бяха попарени след само пет минути игра. Тогава пореден неразчетен опит за изкуствена засада спрямо Стъридж позволи Стърлинг да бъде изведен от дълбочина сам срещу вратаря. Той се полакоми и не подаде встрани за притичалия обратно Стъридж и първият му удар бе спасен от Шчесни, но топката отново дойде към него и тогава той вкара на празна мрежа.

Арсенал отправи два плахи удара - с глава на Жиру с гръб към вратата и по земя на Окслейд-Чембърлейн от дистанция, но и двата пъти Миньоле не бе затруднен.

В 60-та минута Арсен Венгер извърши тройна смяна и извади Жиру, Йозил и Монреал и пусна на тяхно място Лукас Подолски, Томаш Росицки и Киерън Гибс. Веднага след това Джак Уилшър нанесе нелош удар от петнайсетина метра, но Миньоле отново спаси. За Ливърпул Суарес пробва изненадващо да стреля към вратата от пряк свободен удар, от който се очакваше центриране, но Шчесни изби в корнер.

В средата на частта Хендерсън имаше добра възможност, след като Коутиньо му даде много добър извеждащ пас и Гибс не можа да го пресече, но от диагонална позиция Хендерсън стреля неточно покрай вратата.

В 68-та минута Арсенал вкара почетен гол от дузпа. Тя бе спечелена от Алекс Окслейд-Чембърлейн, който опита пробив отдясно в наказателното поле и Стивън Джерард извърши закъснял шпагат. Микел Артета не сбърка от бялата точка.

Малко след това Артета стреля опасно от пряк свободен удар, но насочи топката във вратарския ъгъл и Миньоле успя да спаси с плонж. За Ливърпул Хендерсън игра настойчиво пред наказателното поле и след като се пребори за топката поднесе към Коутиньо, той стреля много силно от границата на пеналта, но право към Шчесни и той спаси.

Пет минути преди края Рахим Стърлинг бе близо до своя хеттрик. Той показа скорост и надбяга Мертезакер, озовавайки се сам срещу Шчесни, но стреля в него и топката излезе в корнер.

В самия край на мача и Али Сисоко имаше възможност, навлизайки отляво в наказателното поле, но ударът му от малък ъгъл мина покрай далечната греда.

Ливърпул - Арсенал 5:1

1:0 Шкъртел 1
2:0 Шкъртел 10
3:0 Стъридж 17
4:0 Стърлинг 20
5:0 Стърлинг 51
5:1 Артета 68 дуз.

Ливърпул: Миньоле, Фланагън, Шкъртел, Туре, Сисоко, Джерард (76 Ибе), Хендерсън, Коутиньо, Стърлинг, Суарес (86 Аспас), Стъридж (66 Алън)

Арсенал: Шчесни, Монреал (60 Гибс), Косиелни, Мертезакер, Саня, Артета, Уилшър, Окслейд-Чембърлейн, Йозил (60 Росицки), Жиру (60 Подолски)