Спортът с най-много положителни допинг проби в последните 10 години е леката атлетика, пише вестник "Труд". Следват щангите и колоезденето.

Изданието цитира данни за десетката на спортовете и държавите с уговорката, че числата са ориентировъчни, защото са използвани само публично обявени положителни проби.

За период от 10 години близо 3200 спортисти са наказани за 24 месеца за употреба на допинг, 130 от тях - доживот за повторно провинение. Хванатите извън състезания са 791.

Данните излизат в съзвучие с филма на германската държавна телевизия ARD за употребата на допинг от лекоатлетите в Русия. Основна роля във филма играе признанието на настоящата олимпийска шампионка от Лондон на 800 метра Мария Савинова в употребата на забранения стероид оксандролон.

Разкрития за нарушения на правилата пред ARD прави бившият служител на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Виталий Степанов и съпругата му Юлия, която също се е състезавала на 800 метра. Двамата вече напуснаха Русия.

Сред държавите по света Индия, Русия и САЩ са лидери по отношение на допинга. Място в Топ 10 намират още Италия, Чехия, Франция, Австралия, Великобритания, ЮАР и Бразилия.