Когато на Евро 2008 Испания отстрани Италия на четвъртфинал след дузпи, иберийците не блеснаха с игра. Но тогава с един куршум убиха два заека. Първо сложиха край на проклятието Италия, която винаги отстраняваше Испания, и второ - премахнаха проклятието на четвъртфиналите, които винаги бяха непреодолимо препятствие.

"Онази вечер промени нашата съдба", често в последните години твърдяха Шави, Касияс, Чаби Алонсо и останалите звезди на Ла Фурия. Освободената Испания победи след това Русия на полуфинала и надви Германия на финала, за да вземе втората си европейска титла и първо отличие от 44 години.

Малко преди да започне онзи турнир в Австрия и Швейцария, покойния вече Луис Арагонес, който бе много критикуван за отпадането от Франция на осминафинал на Мондиал 2006, и който пенсионира предсрочно идола на Реал Мадрид - Раул, обяви, че отбора му ще се върти около Шави.

"Физически той не е феномен, но технически е сред петте най-добри играчи в света", обяви Арагонес. Около играта на Шави се изгради новия тим и стил тики така. Шави бе избран за играч №1 на Евро 2008, а точно по това време в Барселона треньор дойде Хосеп Гуардиола.

И започна най-славната ера на испанския футбол. Барса и Ла Роха, мачкаха наред. Дел Боске смени Арагонес, но беше достатъчно интелигентен, за да продължи пътя на предшественика си. С "мустакатия чичко" дойде и първата световна титла през 2010. Титла, спечелена с четири поредни победи 1:0 на елиминациите и след невероятното спасяване на Касияс срещу Робен на финала. 

Испанците бяха толкова единни, че дори бомбите на Моуриньо, не успяха да внесат раздори в националния тим. Португалецът опита да разбие разбирателството между играчите на Реал и Барселона, но така и не успя. Касияс и Шави публично обявиха, че всичко е наред.

И в крайна сметка Испания бе солидна на Евро 2012, където триумфира отново побеждавайки на финала Италия с 4:0. Трети пореден успех на голямо първенство за иберийците. От Италия до Италия. От Гуардиола до Гуардиола. Пеп обяви оттеглянето си от Барса.

Преди година бе първия признак, че мощта на Испания спада. На Купата на Конфедерациите иберийците бяха големия фаворит, но на финала бяха разбити на пух и прах от Бразилия и загубиха 0:3. Дел Боске реши, че трябва да промени нещо и прибегна до един бразилец - Диего Коста.

Нападателят трябваше да започне прехода от тики-така към по-директен футбол. Но не се получи. И този невероятен цикъл на Испания приключи на "Маракана". По символичен начин това стана в мач, в който Шави бе оставен резерва може би за първи път от 2008. 

На Евро 2012 Испания допусна само един гол във всичките мачове - от Тото ди Натале в първия мач. В Бразилия допусна 7 гола срещу Холандия и Чили. Отборът на Дел Боске не бе способен да отвърне, да реагира, да промени нещо, да използва нещо различно. И това се видя ясно. 

Ла Фурия не е единственият национален тим, който вижда своя цикъл да приключва. Италия през 30-те години спечели 2 световни титли. Но Втората световна война сложи край на това. Бразилия спечели световните първенства през 1958 и 1962, но в Англия през 1966 г. Селесао отпада в първата фаза, след като Пеле е сериозно контузен от Добромир Жечев.

Франция също имаше своя голям цикъл. През 1998 г. Петлите станаха световни шампиони, а две години след това спечели а и Евро 2000. За да започнат като голям фаворит на Мондиал 2002. Още на откриването обаче загубиха от Сенегал, а после дори не успяха да вкарат гол срещу Уругвай (0:0) и Дания (0:2).

Сега още една голяма ера във футбола на национално ниво приключи. Но ще дойде нова. Може би ще започне на това първенство.

ПЕТЬО ПЕТЕВ