Страстите в италианския футбол се нажежиха покрай дербито на Торино. Биковете бяха лишени от правото да изпълнят дузпа след нарушението на Пирло срещу Ел Кадури. Нещо подобно се случи и в първия мач между двата тима този сезон, когато Ювентус отбеляза гол от засада.

Всъщност историята на италианския футбол е пълна със скандални епизоди в полза на добрата Стара госпожа. Не е ясно кога точно се ражда стереотипът, според който бианконерите са подпомаган от хората в черно отбор.

Никой не може да бъде сигурен докрай дали действително става дума за задкулисни игри и конспирация, или за поредица от съвпадения. Знае се само, че в последните четири десетилетия твърде много епизоди навеждат на мисълта, че между реферите и Старата госпожа действително тече една вечна "любовната история".

Противниковите тифози пък изтъкват, че Ювентус се радва на помощта на "политическата власт" във футбола, тъй като собствениците – фамилия Аниели – притежава ФИАТ. Ще ви припомним шест от най-спорните ситуации, в които реферите целенасочено или не, са накланяли везните в полза на бианконерите.

1972

Ювентус и  Торино се борят за титлата. Реферът – синьор Барбареско – в мача между Торо и Сампдория първо отсъжда гол за виненочервените, а после го отменя под натиска на играчите на Сампдория. Автор на попадението е Алдо Агропи, а топката е избита (след като е преминала голлинията) от някой си Марчело Липи, бъдещ треньор на Ювентус. Генуезците бият с 2:1, а в края на сезона бианконерите печелят титлата с 1 т. пред Торо, а Агропи и до ден-днешен не е простил случилото се на Липи.

1981

Три кръга преди края Ювентус води на Рома с 1 т. и двата тима се изправят един срещу друг. 15 мин. преди края Рамон Туроне бележи за Вълците, но съдията не зачита попадението заради спорна засада. Двубоят завършва 0:0 и Ювентус печели титлата.

1982

Кръг преди края Ювентус и Фиорентина имат еднакъв актив. Торинци бият като гости на Катандзаро с дузпа на Лиъм Брейди. Фиорентина обаче не успява да надвие Каляри, след като редовен гол на Франческо Грациани е отменен заради спорно нарушение.

1998

Четири мача преди края на сезона Ювентус и Интер са с равен актив на върха и прекият двубой може до голяма степен да реши изхода от шампионата. Юве повежда с 1:0, след което реферът Чекарини не дава дузпа за фаул на Марк Юлиано срещу Роналдо. Малко по-късно обаче той показва бялата точка в полза на бианконерите, но Дел Пиеро пропуска. Торинци бият 1:0 и печелят титлата. Няколко месеца по-късно Чекарини признава, че е трябвало да даде дузпа за Интер, но обяснява, че не е видял началния момент на съприкосновението между Юлиано и Роналдо.

2000

За титлата се борят Ювентус и Лацио. В предпоследния кръг бианконерите срещат Парма и водят с 1:0, когато е отменено попадение на Дуковете заради несъществуващо нарушение. Изглежда, че бианконерите ще спечелят поредната титла, но в последния кръг Ювентус сензационно губи под проливния дъжд в Перуджа и римските Орли печелят втора титла в историята си.

2012

Играе се мачът Милан – Ювентус. Росонерите са се устремили към скудетото. При 1:0 за тях не е зачетен редовен гол на Съли Мунтари. Топката преминава голлинията с целия си обем, но реферът не смята така. Мачът завършва 1:1, а Ювентус постепенно наваксва изоставането си от росонерите и става шампион.

Леонардо Кавеца, Serieaddicted