Нито един световен шампион до момента не бе имал толкова кошмарна защита на титлата си като Испания. Никога досега действащ първенец на планетата не бе губил първите си две срещи на следващото първенство, изтъкна италианската редакция на "Евроспорт".

След унижението в Салвадор, иберийците бяха довършени от Чили на "Маракана" и бяха елиминирани само след 180 мин. футбол. За пети път в историята първенецът на планетата отпадна още в груповата фаза. Ето и прецедентите:

Италия (1950)

За първи път нещо подобно се случва през 1950 г. Това е четвъртият мондиал в историята и първи след Втората световна война. Италия е спечелила последните две предвоенни издания (1934, 1938), но си тръгва, след като губи първия си мач от Швеция с 2:3, а във втория удря Парагвай с 2:0.

Адзурите са с осакатен състав в Бразилия, защото великият тим на Торино е загинал в самолетната катастрофа на хълма Суперга само година по-рано.

Бразилия (1966)

На мондиала в Англия Селесао също се явява като двукратен първенец (1958, 1962). Краля Пеле обаче получава контузия в мача срещу България (2:0) и приключва участието си на турнира. Без него Бразилия пада с 1:3 от Унгария и със същия резултат от Португалия.

Франция (2002)

През 2002 г. Петлите са смятани за един от основните фаворити за короната, след като са спечелили Мондиал 1998 и ЕВРО 2000. Сенегал обаче ги бие сензационно в първия мач (1:0). Следва нулево равенство с Уругвай и загуба от Дания (0:2).

Италия (2010)

Марчело Липи се поддава на изкушението и поема отново Адзурите след Евро 2008. На втория опит обаче именитият специалист и отборът му се дънят жестоко. Те вземат само по 1 т. срещу Парагвай и Нова Зеландия, преди да бъдат сразени от Словакия в решаващия трети мач. Самият Липи днес признава, че решението да оглави за втори път националната селекция, след като вече го е извел до световния връх, е било огромна грешка.

 

Паоло Пегораро, "Евроспорт"