"Veni, Vidic, vici" провъзгласи на първа страница "Гадзета дело Спорт", след като Интер победи Рома с 2:0 на турнира в САЩ – игра на думи със знаменитата сентенция "veni, vidi, vici" – "Дойдох, видях, победих" и свидетелство за огромната роля, която изигра Неманя Видич за успеха на тима си във Филаделфия.

Нерадзурите уредиха сърбина още през зимата. Не е тайна, че президентът на клуба Ерик Тохир го привлече до голяма степен заради маркетингови съображения. До момента обаче представянето му в контролите е отлично и тифозите се надяват той да стегне отбраната, която допусна твърде много нелепи голове през миналия сезон.

В двубоите с Реал М, Манчестър Юн и Рома Интер допусна само един гол в редовното време, а наблюдателите не пестяха похвали към играта на Видич. След чудесния му гол срещу Рома и цялостното му великолепно представяне треньорът Мадзари със задоволство констатира, че тимът му е привлякъл голям играч. Визитката на сърбина, в която личат пет шампионски титли на Англия и една Шампионска лига, със сигурност потвърждава това наблюдение.

32-годишният Видич дава на Интер не само опит и маркетингови бонуси, но и лидерски умения и шампионски манталитет. Андреа Ранокия, Уго Кампаняро, Роландо и Жуан Жезуз имат своите положителни качества, но никой от тях не е истински лидер.

Междувременно договорът на Валтер Самуел изтече и той премина в Базел без пари. Аржентинецът без съмнение има специално място в историята на Интер, но той е с цели 4 години по-възрастен от Видич и през миналия сезон изигра едва 14 мача в Серия А.

За сърбина ключът към успеха на "Джузепе Меаца" ще бъде физическото му състояние. Ако не е в оптимална кондиция, всичките му умения ще отидат нахалост, както ставаше често със Самуел в последното първенство.

От друга страна, в Англия Видич се славеше със своята физическа мощ и издръжливост и привържениците на Интер могат да се надяват, че това няма да се промени и в Италия. Това колко мача ще може да изиграе Видич в първенството може до голяма степен да се окаже решаващо за класирането на нерадзурите за Шампионската лига.

Сърбинът може да се окаже едно от най-важните попълнения в италианския елит това лято. Той вече дойде и видя, а дали с него в редиците си Интер ще победи противниците си и ще постигне целите си, вероятно ще зависи от това дали централният защитник ще е в състояние да играе всяка седмица.

Адам Скайм, "Футбол Италия"