Някога феновете на Манчестър Юнайтед се радваха на т. нар. "Фърги тайм", когато отборът редовно бележеше късни голове в добавеното време. После трябваше да преживеят кошмара "Мойси тайм", когато Червените дяволи често получаваха попадения в края на мачовете.

Сега те предстои да се насладят на "Луис тайм"… макар че ще трябва да почакат още малко!

В понеделник само няколко минути деляха Луис ван Гаал от това най-после да поеме задълженията си като мениджър на Юнайтед. Последва обаче обрат, от онези, които се бяха превърнали в запазена марка на сър Алекс Фъргюсън и Холандия вкара два гола за 6 минути, отстрани Мексико и се класира за четвъртфиналите на мондиала.

Така холандският специалист може да прекара още две седмици в Бразилия. Хубавото е, че по собствените му думи, той не се нуждае от почивка, преди да започне работа на "Олд Трафорд". Това загатва, че Ван Гаал не е харесал работата на селекционер, защото да заемаш този пост означава да си нещо като наполовина пенсионер. Явно специалистът предпочита нивото на адреналин  кръвта му да скача всяка седмица.

Юнайтед определено се нуждае от присъствието на Ван Гаал. На световното холандецът показа колко много може да даде на закъсалите Червени дяволи. В Групите Лалетата показаха висока класа. Срещу Мексико им беше по-трудно, но бойният дух на оранжевите беше забележителен. При това 62-годишният треньор демонстрира бърза мисъл, използва майсторски почивката за разхлаждане и направи сполучливи смени.

В случая важното не беше, че в трети пореден мач играч, влязъл като резерва, вкара гол за Холандия. Спомнете си само кой напусна терена! Оранжевите догонваха в резултата, а Ван Гаал смени капитана си Робин ван Перси, без да му мигне окото.

Докато уволненият безславно Дейвид Мойс избягваше да вади от игра холандеца или Руни, безкомпромисният Ван Гаал може и да е в отлични отношения с Ван Перси, но оправда за пореден път репутацията на треньор, който не робува на звездни имена.

Именно влезлият вместо Ван Перси Хунтелар поднесе топката на Уесли Снайдер за изравнителния гол, преди да демонстрира железни нерви и хладнокръвно да реализира победното попадение от бялата точка.

В Бразилия Ван Гаал доказа, че притежава решителност и гъвкавост, каквито липсваха на "Колебаещия се Дейви" Мойс. Ван Гаал не се съмнява в себе си и не го е страх да взема нестандартни решения.

Схемата на Мойс цял сезон си остана една и съща – 4-4-1-1, макар че самият шотландец често твърдеше, че става дума за 4-2-3-1. Находчивият Ван Гаал промени постройката на Холандия от 4-3-3 на 5-3-2 в навечерието на турнира. А когато Мексико поведе с 1:0, размести играчите си.

Ван Гаал се слави със своя прагматизъм, със стремежа да извлече максимума от потенциала, който разполага. Срещу Чили и Испания Лалетата предпочитаха да играят на контри; срещу Мексико тръгнаха решително в атака, за да обърнат резултата.

Със сигурност показаното от Холандия е далеч от най-добрите образци на т. нар. "тотален футбол". На това световно Лалетата по-скоро се опитват да прескочат центъра на терена, отколкото да наложат превес в тази зона. Така Ван Гаал скри недостатъка, който лъсна в Юнайтед през миналия сезон, когато на всички им беше пределно ясно колко зле са Червените дяволи в халфовата линия.

Холандецът вече взе мерки, като привлече Андер Ерера от Атлетик Б. Вероятно на "Олд Трафорд" ще акостира още един нов полузащитник. Но ако новите играчи не успеят да се аклиматизират, както стана с Фелайни през последния сезон, тогава мениджърът ще трябва да намери начин да закърпи положението. Ван Гаал доказа, че е способен да го направи.

Като изключим Ариен Робен, Ван Перси и Снайдер, холандците не са сред най-талантливите тимове на световното. Работата с футболисти от средна класа вероятно е подготвила добре Ван Гаал със състава, който той ще има в Юнайтед. Когато Антонио Валенсия подписа нов договор, въпреки че изкара два поредни слаби сезона на "Олд Трафорд", това може би беше знак, че в негово лице холандският мениджър вижда така необходимия му неуморен бегач по крилото.

На световното в състава на Холандия тази роля изпълнява Дирк Кайт, който на моменти играе като краен защитник. Ван Гаал не се притесни да пусне някои играчи на нетипични за тях постове и това му донесе успех. Той определено сглоби отбор, чиято обща стойност е по-висока от простия сбор на компонентите му, докато в Юнайтед версия 2013/2014 ситуацията бе точно обратната.

Като добавим и факта, че именно благодарение на Ван Гаал Байерн се завърна като главно действащо лице на европейската сцена преди няколко години, всички привърженици на Юнайтед могат да чакат с оптимизъм новия сезон във Висшата лига.

Рич Джоли, Goal.com