1) Фред не трябва да става изкупителна жертва

В края на позорния за Бразилия полуфинал на големия екран на "Минейрао" се появи образът на Фред, което предизвика яростни освирквания от страна на феновете на домакините.

Макар че нападателят бе напълно анонимен и се отчете само с многото си участия при изпълнението на център, той далеч не беше главният виновник за краха на Селесао.

Въпреки че не е особено добър нападател, Фред заслужи мястото си в състава на Сколари, след като впечатли с играта си на Купата на конфедерациите миналото лято.

Головата му суша на световното, естествено, не се отрази добре на Бразилия, но в крайна сметка срещу Германия големият проблем на домакините беше другаде.

Селесао трябва бързо да се ориентира към нов централен нападател, защото Фред едва ли ще дойде на себе си, при положение, че бразилските запалянковци се отнасят към него по този начин.

2) Големият мач на Кедира

Досега Сами Кедира винаги e оставал в сянката на други играчи, независимо дали в Реал или в германския национален тим. Представянето на полузащитника срещу Бразилия обаче беше фантастично. Той със сигурност бе една от най-внушителните фигури на терена. Ако немците станат световни шампиони, заслугата на Кедира ще бъде огромна.

3) Рекордът на Клозе остана в сянка

Мирослав Клозе притежава невероятен голов нюх. Действията му в наказателното поле са неуловими, той сякаш се промъква незабележимо под носа на защитниците и вече над 10 години вкарва отблизо. Головете му изглеждат почти като кражба.

Затова има някаква поетическа справедливост във факта, че в деня, в който Клозе задигна короната на Роналдо, рекордът му остана някак незабелязан заради сензационния резултат в полуфинала с Бразилия.

4) Давид Луис не струва 50 млн. евро

Някъде в Париж шефовете на ПСЖ трескаво се опитват да установят дали наистина са платили 50 млн. евро за Давид Луис.

Разбира се, на моменти той ще се представя впечатляващо във френската столица, но множеството прибързани решения, които взе срещу Германия доказаха, че той далеч не е играч от световна класа.

Луис е майстор на статичните положения и има отлични умения с топка в краката, но неспособността му да се пласира добре го превръща в огромно бреме в дефанзивен план.

На всеки фантастичен гол, който бразилецът ще вкара с екипа на ПСЖ, ще се пада поне по една непростима грешка. Огромната инвестиция на парижани в този момент изглежда въпиещо неоправдана.

5) Нойер е на един мач от компанията на великите немски вратари

В началото на второто полувреме Мануел Нойер отчая бразилците, които се надяваха поне малко да се реабилитират за кошмарното първо полувреме.

Само едно подобаващо представяне на финала дели стража на Байерн от пантеона на великите немски вратари. Оливер Кан, Сеп Майер и Харолд Шумахер го очакват да се включи в компанията му.

Излизанията му извън наказателното поле понякога изглеждат доста рисковани, но тази негова характеристика показва, че не му липсва решителност, пък и досега той показва отлична преценка.

6) Немците не са чак толкова добри, колкото изглеждаше срещу Бразилия

7:1 е смазващ резултат, но срещу кого бе постигнат той?

Бразилците се показаха като напълно разнебитен отбор, страдащ от липса на идентичност и от пълна аматьорщина в защита.

Независимо дали ще се изправят срещу Холандия или срещу Аржентина, на германците ще им бъде много по-трудно на финала.

Алжир и Гана вече показаха, че немската защита може да бъде принудена да страда. Посланието ни към почитателите на Бундестима е да не политат в облаците предварително.

7) Отбор не се гради около един или двама играчи

Бразилия загуби двама играчи и се срина. Отсъствието на Тиаго Силва унищожи напълно отбраната на златистите. Липсата на Неймар лиши тима от каквито и да е идеи и съсипа самочувствието на съотборниците му.

Винаги е голям риск да се гради отбор около един-двама играчи, особено когато става дума за световно първенство - турнир, който продължава четири седмици. Бразилците пожънаха каквото бяха посели.

"Евроспорт"