Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо направи анализ на германския национален отбор преди мача на Бундестима с Гана тази вечер.

"Решението на Йоахим Льов да пусне Филип Лам в средата на терена? Аз обичам Лам. Обичам го, когато е краен защитник. Без значение дали играе отляво или отдясно. Той винаги е готов да атакува", започна Моуриньо пред "Евроспорт".

"Пасовете на Лам са изключително прецизни. Впечатлен съм от начина, по който спринтира отляво, пробивайки към средата на терена. Понякога завършва и сам. Много е трудно да се отбраняваш срещу неговите включвания. Но решението да бъде включен в средата на терена е на Йоахим Льов, който има своите идеи и всички трябва да ги приемат."

"Всичко зависи от идеите на селекционера. Ако Льов искаше да играе с атакуващ бек, тогава Лам щеше да играе като защитник. Наличието на Боатенг на фланга на защитата носи по-голяма сигурност в отбрана и контрол върху играта на германците."

"Пер Мертезакер и Матс Хумелс са невероятно стабилни в центъра на защитата, макар да не са сред най-бързите бранители на това световно първенство. И двамата са интелигентни футболисти. Почти никога не изоставят позицията си в защита. Хьоведес? За него е ясно, той не е краен защитник, а централен такъв. Но все пак си остава защитник."

"Не намирам проблем, когато говорим за чисто дефанзивни функции. Винаги е важно онова пространство между бека и централните защитници. Например Брайън Руис от Коста Рика и Луис Суарес използват този вакуум много добре."

"Практически германският национален отбор в момента играе прекрасно с четирима централни защитници в титулярния състав, затваряйки всички свободни пространства. Германците просто не оставят вратичка за нападателите на съперника."

"Да, защитавам решението на Льов. Винаги е добре да имаш физически здрави и високи футболисти в отбрана. Също така и поради още една причина - те могат да се включват отлично при статични положения в твоя полза. Такива играчи винаги са заплаха за противника. Защитната четворка на Германия носи много голяма стабилност на отбора."

"Разбира се, че сплотеният колектив е в основата на успеха. Но съм на мнение, че всеки отбор се нуждае от изключителни играчи в определени ситуации. Играчи, които могат да направят разликата. Тогава обаче има един проблем - отборът е зависим от своите звезди. Ако тези играчи не са на ниво, отборът изпитва проблеми."

"Точно така, Португалия е един от примерите. Роналдо беше слаб и отборът не беше наполовина толкова добър, колкото е. Видяхте Уругвай без Луис Суарес в първия им мач и Уругвай с Луис Суарес в състава във втория им мач. Разликата е огромна."

"Германският състав? В средата на терена той е блестящ. Гьотце, Йозил и компания контролират играта много добре. Те са силни технически и на всеки противник ще му бъде трудно да поема инициативата. Но според мен на Бундестимът ще му става все по-трудно с всеки изминал кръг."

"И тогава ще дойде момент, в който отборът ще се нуждае от лидер. Сега, срещу по-слабите отбори, Германия разполага с достатъчно място. А с повече свободно пространство играта на Германия винаги е красива", добави Моуриньо.