Исландия победи Холандия с 2:0 и остана начело на временното класиране в група "А" на европейските квалификации по футбол.

Исландците са с три победи от три мача и без допуснат гол, докато лалетата, трети на последното световно първенство, имат само един успех и са трети в подреждането, съобщава БТА.

Втори е отборът на Чехия, който се наложи с 4:2 над Казахстан в ранен мач. Исландците поведоха в резултата в 10-та минута на срещата, когато два рикошета добутаха топката до Биркир Бярнасон, който беше фаулиран в наказателното поле от Грегори ван дер Вийл.

На бялата точка застана Гулфи Сигурдсон, който преодоля Яспер Силесен за 1:0. Халфът на Суонзи получи нов подарък в 42-та минута и успя да вкара втори гол на холандците.

Ново разбъркване в наказателното поле изпрати топката именно до Сигурдсон, който стреля силно и от воле към Силесен, а стражът не успя да се намеси.

"Самоубихме се с ранния гол. Исландците пазеха много добре пространствата и обърнаха специално внимание върху Ариен Робен, който беше неутрализиран".

"Не че го пазеха с трима или четирима души, но ние просто го затворихме от играта, като не успявахме да изграждаме собствените ни атаки".

"Ако не успееш да прелееш бързо в атака, то самото нападение е почти обречено. Липсваше ни движение в халфовата линия и се наложи да играем ва-банк".

"Сега остава да реагираме правилно и да анализираме мача без емоции", заяви селекционерът на Холандия Гуус Хидинг.