Бразилия победи световният вицешампион Аржентина с 2:0 в динамична приятелска среща, която се състоя в китайската столица Пекин.

Аржентинците започна по-добре, но грешка в защитата им позволи на Диего Тардели да открие резултата. После Неймар се озова сам срещу Ромеро, но не уцели вратата. Малко преди почивката реферът даде спорна дузпа за гаучосите, но Джеферсон спаси удара на Лионел Меси от бялата точка.

В средата на второто полувреме Тардели вкара втория си гол в мача, след като отново беше изпуснат от бранителите на противника. До края натискът на Аржентина бе по-скоро хаотичен, а бразилците пропуснаха няколко възможности за трето попадение.


Срещата започна със светкавично подаване в десетата секунда към Серхио Агуеро, който беше блокиран от Давид Луис и ударът му не се получи по най-добрия начин. Малко след това с леко закъснение бе маркирана засада.

Аржентина бе по-активният отбор и с хубави пробиви се отличиха Анхел ди Мария и Лионел Меси. Първият би мощно с левачката, но над целта. След това удар от пряк свободен удар на Меси срещна стената и не затрудни вратаря Джеферсон.

Мощен пробив на Сабалета отдясно доведе до подаване към Серхио Агуеро в наказателното поле. Нападателят стреля от движение, но не осъществи добър контакт с топката и тя премина над напречната греда.

Гаучосите бяха пълни господари на терена в първите десетина минути и тотално надиграваха противника си в средата на игрището. Бразилия отговори с блокиран удар на Вилиан, а след това аржентинците отново се втурнаха напред.

Ди Мария игра на двойно подаване с Ламела и отправи страховит удар с левия крак, минал покрай целта. След това същото стори и Кун Агуеро отдясно.

Противно на логиката, Бразилия откри резултата в 28-та минута. Рутинно центриране в наказателното поле на Аржентина накара Сабалета и Фернандес да скочат едновременно за топката и да я подарят на останалия непокрит Диего Тардели. Нападателят стреля от въздуха по диагонала и прати кълбото в долния десен ъгъл.

Момчетата на Тата Мартино потърсиха мигновен отговор, но Джеферсон спаси удара на Ди Мария. Кариоките контраатакуваха и Неймар премина двама бранители като на парад и се озова сам срещу Ромеро, но не уцели вратата.

Пет минути преди края на първата част се стигна до доста дискусионен момент. Ди Мария падна в наказателното поле след единоборство за топката с Данило и реферът посочи бялата точка. Почти целия отбор на Бразилия обгради съдията, търсейки обяснение, но последва само жълт картон за Данило, който игра с топката преди контакта със съперника.

Лео Меси застана зад топката и заложи на изстрел в левия ъгъл. Джеферсон обаче хвана посоката и спаси дузпата. Рохо опита добавка, но ударът му не се получи. Меси се опита да засече, но без успех.

Веднага след почивката Неймар изведе Филипе Луис на стрелкова позиция, но той изигра ситуацията като типичен защитник, пропилявайки едно от най-чистите положения в мача.

Малко преди да изтече един час игра Оскар изпълни пряк свободен удар, търсейки долния десен ъгъл на противниковата врата. Ромеро нямаше добра видимост заради купа от играчи, но все пак се намеси.

Меси най-после се събуди и след комбинация със свой съотборник навлезе в наказателното поле, пробвайки тупалка с левачката. Джеферсон не беше заел най-добрата позиция, но все пак изби.

В средата на второто полувреме Бразилия удвои аванса си. Давид Луис отклони с глава след центриране от корнер и в близост до далечната греда Диего Тардели отново бе оставен напълно сам. Той отправи слаб, но точен удар с глава и Ромеро трябваше да вади топката от мрежата си.

Малко по-късно Аржентина спретна добра атака, завършена от Меси с технично изпълнение, но кълбото се озова в прегръдката на Джеферсон. След това копната към Игуаин топка излезе в корнер, като нападателят бе блокиран от трима защитници.

Четвърт час преди края Тардели можеше да запише хеттрик, когато натисна Ромеро след слабо върната към вратаря топка. Стражът изрита кълбото, то рикошира в крака на нападателя и профуча покрай вратата.

Меси отново получи възможност да стреля от фаул, но за пореден път бе отказан от Джеферсон. Ди Мария заложи на силен шут, но би покрай вратата.

Бразилия можеше да сложи окончателна точка на спора в 81-та минута, когато Неймар се измъкна от дълбочина и прехвърли излезлия Ромеро, но кълбото кацна върху мрежата, преминавайки на трийсетина сантиметра над гредата.

В добавеното време на срещата Ромеро се намеси при прострелно центриране на Вилиан и добавка на Неймар.


Бразилия - Аржентина  2:0

1:0  Диего Тардели - 28'

2:0  Диего Тардели - 64'

 

Пропусната дузпа:  Меси - 41'

 

Бразилия:  Джеферсон, Данило, Миранда, Давид Луис (Жилберто Силва - 90'), Филипе Луис, Луис Густаво, Елиаш, Вилиан, Оскар, Тардели (Кака - 82'), Неймар (Робиньо - 95')

Аржентина: Ромеро, Сабалета, Фернандес, Демикелис, Рохо, Перейра (Перес - 76'), Масчерано, Ди Мария, Агуеро (Игуаин - 61'), Меси, Ламела (Пасторе - 61')