От няколко дни в Лайпциг има нов футболен клуб: РБ Лайпциг. Той е основан от австрийския милиардер Дитрих Матешитц, собственик на половината от концерна, произвеждащ енергийната напитка Ред Бул. Точно това означават и двете букви пред името, макар заради лиценза от ГФС засега наименованието да е Разен Бал.

 

„В средно- и дългосрочен план нашата цел е да влезем в Бундеслигата”, обяви Матешитц. Той вече има богат спортен опит – от години е собственик на Аустрия Залцбург и американския отбор Метро Стар, които въпреки протестите преименува на Ред Бул. Той инвестира и във Формула 1, където подпомага Себастиян Фетел.

 

„Тук всичко е отлично – прекрасен град, фантастичен нов стадион, добра атмосфера”, преценява Матшилц. За да играе отбора направо в Оберлигата (пета дивизия), той купи срещу шестцифрена сума лиценза за участие от местен клуб. Целта е всяка година РБ Лайпциг да се изкачва по стъпало нагоре. „Ако до пет години сме във Втора Бундеслига, ще сме постигнали успех. След това става по-трудно”, пресмята милиардерът.

 

Аналогиите с Хофенхайм, който от селски тим стигна върха в Бундеслигата благодарение парите на колега-милиардер Дитмар Хоп, не са му чужди, но Матшилц може да се опре на много по-добра начална база в големия град. И най-вече има стадион - „Централщадион” бе завършен през 2004 г. и има капацитет за 44 хиляди души. Там РБ ще играе обаче от 2010 г., заедно с другите два клуба на града.

 

Лайпциг е традиционен германски футболен център. През 2004 г. основаният през 1893 г.  ФауЕфБе Лайпциг (пръв германски шампион (1903), след това водещ отбор, а по времето на ГДР наричан Локомотиве) обаче бе обявен в несъстоятелност и спря да съществува. На негово място бе създаден Лок Лайпциг, който за пет години премина от 11-та до пета дивизия. Там през новия сезон ще играе и другият клуб на града – Заксен Лайпциг, който пък изпадна от четвърта дивизия. Двата клуба ги очакват дербита с новака – РБ Лайпциг.

 

Около него вече се създава психоза в града, по-голямата част от населението приветства началото. А че на стадиона ще идват хора и в долните групи – това е сигурно. Лок Лайпциг държи световния рекорд на Гинес за най-посетен мач от най-долната национална група. През 2004 г. над 12 000 души се стичат за среща от 11-та германска лига.

 

Еуфорията около РБ Лайпциг може би ще продължи рекордите. Приказката започва наесен… .