По всичко личи, че Йоахим Льов беше прав за Испания. В събота селекционерът на немците заяви, че Ла Фурия Роха ще бъде сред основните претенденти за успех на Евро 2016, а в понеделник отборът на Висенте дел Боске потвърди думите му с победа 5:1 над Македония.

Испанците се провалиха на световното, като отпаднаха още в груповата фаза и това бе краят за доста представители на „златното поколение“, като Давид Вия, Шави и Чаби Алонсо.

Контролата срещу Франция в петък (0:1 в Париж) също донесе разочарование и сякаш подчерта неспособността на иберийците да бележат голове. Именно затова разгромният успех над Македония беше от изключително значение. Той е доказателство, че испанските национали продължават да са гладни за успехи. Те ще се завърнат във Франция за Евро 2016 и би трябвало след две години да се представят доста по-добре на френска земя.

Във Валенсия Сеск Фабрегас получи стартовото място в центъра на терена, за което жадуваше толкова отдавна. До него Коке също се представи добре, а в по-предни позиции Давид Силва измъчи отбраната на гостите и стана играч на мача.

Пресата на испанците заработи на максимални обороти и гостите често бяха затваряни дълбоко в тяхната половина, макар че този път иберийците сбъркаха повече пасове от обикновено.

Развитието на двубоя позволи на Дел Боске да вкара в игра Марк Бартра, Иско и Мунир ел Хадади от Барса. Особено забележително е включването на младока, който дебютира за каталунците само преди две седмици.

Селекционерът на Испания има пълното право да се чувства изключително удовлетворен от мача в понеделник. Капитанът на Испания Икер Касияс също се представи достойно след кошмарната си игра на световното, като направи три отлични спасявания.

Наистина, Македония едва ли е кой знае какво мерило за нивото на Испания, но все пак началото на „новия цикъл“ бе обещаващо. По всичко личи, че всеки, който отпише иберийците на европейското след две години, рискува да плати скъпо.

Бен Хейуърд, Goal.com