За Марио Балотели престоят в Милан приключи и италианският национал потвърди репутацията си на човек, който не се застоява дълго в един отбор. "Евроспорт" провери кои са най-известните нападатели, минали през Серия А, които обичат да сменят отбора.

МАРИО БАЛОТЕЛИ (5 отбора за 9 години)

Започваме с Марио. За 9 години професионална кариера той е бил футболист "само" на пет отбора – Лумедзане, Интер, Манчестър Сити, Милан и Ливърпул. Балотели е само на 24 години, така че има още време да се изравни с най-изявените "скитници" в този списък.

АНТОНИО КАСАНО (7 отбора за 15 години)

Касано често е бил обвиняван, че с твърде голяма готовност колекционира нови фланелки и отбори, но и той не е сред рекордьорите в това отношение. Нападателят е играл в Бари, Рома, Реал М, Сампдория, Милан, Интер и Парма (като почти навсякъде е успявал да се забърка в някой скандал, подобно на Балотели).

ЗЛАТАН ИБРАХИМОВИЧ (7 отбора за 15 години)

Забележителното при Златан е постоянството, с което той колекционира шампионски титли, независимо с кой отбор играе. Така до не чак толкова отдавна съвсем актуална беше констатацията "В Серия А играят 20 отбора, а шампион става Ибрахимович. Таранът на ПСЖ е минал през Малмьо, Аякс, Ювентус, Интер, Барселона и Милан, като не е бил първенец на съответната страна единствено с шведския тим.

САМУЕЛ ЕТО'О (8 отбора за 16 години)

Камерунецът си спечели славата на "чергар" и "наемник" след трансфера в Анжи (Махачкала) през 2011 г. Средният му престой на едно "работно място" продължава около 2 сезона. Ето'о е играл в Реал М, Леганес, Еспаньол, Майорка, Барселона, Интер, Анжи и Челси. В момента стрелецът е спряган за трансфер в Милан.

НИКОЛА АНЕЛКА (11 отбора за 20 години)

Французинът мина набързо през Ювентус през 2013 г., където не се застоя дълго (изигра само три мача). Анелка е носил фланелките още на ПСЖ, Арсенал, Реал М, Ливърпул, Манчестър Сити, Фенербахче, Болтън, Челси, Шанхай Шенхуа, Уест Бромич, а преди време бе обявено, че ще премине в Атлетико Минейро, но в крайна сметка трансферът пропадна.

РИВАЛДО (15 отбора за 24 години)

През дългата си кариера бразилският магьосник е обиколил почти цялото земно кълбо, подвизавайки се в страни като Ангола и Узбекистан. Играл е в Паулиста, Санта Круз, Моджи Мирим, Коринтианс, Палмейрас, Депортиво, Барселона, Милан, Крузейро, Олимпиакос, АЕК, Буньодкор, Сао Пауло, Кабускорп и Сао Каетано.

КРИСТИЯН ВИЕРИ (13 отбора за 18 години)

Бобо Виери също е видял свят в кариерата си. Носил е фланелките на Торино, Пиза, Равена, Венеция, Аталанта, Ювентус, Атлетико М, Лацио, Интер, Милан, Монако, Сампдория и Фиорентина. Все пак трябва да уточним, че престоят му в някои от тимовете бе доста краткотраен, а в Сампдория той не изигра нито един мач с фланелката на клуба. За всичките си останали отбори нападателят има поне по един вкаран гол.

МАРКО БОРИЕЛО (10 отбора за 13 години)

Бориело е обиколил много тимове, без да се застоява никъде и сякаш е неспособен да намери най-подходящия за себе си отбор. А когато успя (в Дженоа през 2007/08), Милан побърза да го върне на "Сан Сиро". Нападателят е играл още в Триестина, Тревизо, Емполи, Реджина, Сампдория, Рома, Ювентус и Уест Хем. Понястоящем Бориело си търси нов тим.

НИКОЛА АМОРУЗО (14 отбора за 18 години)

Партньорът на Бобо Виери в атаката на Юве през далечния сезон 1996/97 не може да се мери с него по голове и слава, но го бие по броя на отборите, които е обиколил в кариерата си. Освен за Старата госпожа, той се е изявявал още с екипите на Сампдория, Фиделис Андрия, Падова, Перуджа, Наполи, Комо, Модена, Месина, Реджина, Торино, Сиена, Парма и Аталанта.

ЛУКА ТОНИ (15 отбора за 19 години)

Модена, Емполи, Фиоренцуола, Лодиджани, Тревизо, Виченца, Бреша, Палермо, Фиорентина, Байерн, Рома, Дженоа, Ювентус, Ал-Насър, Верона. Световният шампион от 2006 г. е сред най-големите футболни скитници. През миналия сезон той се представи отлично в града на Ромео и Жулиета, като заби 20 гола, въпреки че през май навърши 37 години.

ПАБЛО ОСВАЛДО (10 отбора за 10 години)

Всеки сезон – нов отбор. Това е девизът, под който преминава кариерата на родения в Аржентина италиански национал. Новият нападател на Интер е минал през Уракан, Аталанта, Лече, Фиорентина, Болоня, Еспаньол, Рома, Саутхемптън и Ювентус. И все пак Освалдо не е №1 що се касае до усредненото съотношение между броя на изиграните сезони и броя на обиколените тимове ...

ЧИРО ИММОБИЛЕ (7 отбора за 6 години)

Голмайсторът на Серия А от миналия сезон наистина не се е застоявал в нито един отбор за по-дълго от една година (ако не се брои Юве, където за 3 сезона записа 3 мача). Стрелецът на Борусия Д е играл още в Сиена, Гросето, Пескара, Дженоа и Торино. Любопитно е да видим дали сега, когато кариерата му най-после тръгна нагоре, Иммобиле ще свали темпото, с което сменя фланелките.

"Евроспорт"