Ботев Пловдив победи с 1:0 Литекс и излезе на трето място в класирането. "Канарчетата" вече са две точки пред ЦСКА и цели седем пред ловчанлии в битката за място в Лига Европа.

След седмица Ботев гостува на "армейците" и най-вероятно тогава ще се реши кой ще завърши трети в "А" група и ще спечели евроквота.

Единственото попадение за Ботев срещу Литекс заби Иван Цветков през второто полувреме. Двата отбора предложиха добър футбол пред около 10 000 зрители на стадион "Христо Ботев" и при температура на въздуха над 30 градуса.

Домакините бяха по-агресивни, създадоха повече голови положения и търсеха повече победата, която в крайна сметка заслужено си я спечелиха.



Ботев Пловдив започна здраво срещата и още в първоначалните минути сериозно натисна гостите от Литекс. Във втората минута Педро се опита да намери Мариян Огнянов в пеналта на Литекс, но Илко Пиргов много предвидливо излезе и улови топката.

Шест минути по-късно Веселин Минев изведе Луис Педро отляво, който се измъкна на чиста позиция, но от малък ъгъл стреля неточно. Тези две положения стреснаха гостите и те успяха да изнесат играта в по-предни позиции.

В 16-ата минута Жуниор стреля от удобна позиция, но в аут. Малко по-късно звездата на Ботев Тодор Неделев подаде много добре към Педро, но той бе блокиран от защитник на Литекс, който изби топката.

Последва далечен удар на Божиков, но Стаховяк улови топката без проблеми. Домакините се опитаха отново да натиснат футболистите от Литекс, но се задоволиха единствено с няколко удара на Тодор Неделев.

В 30-ата минута Неделев стреля от границата на наказателното поле на Литекс, но Илко Пиргов улови топката.

Четири минути по-късно домакините скочиха за дузпа, но такава правилно не им бе отсъдена, тъй като се видя, че Илия Миланов прави чист шпагат и избива топката от Мариян Огнянов.

В последната минута на първото полувреме Литекс изпусна най-чистото си положение до момента. Ваюши центрира отлично от пряк свободен удар в наказателното поле на Ботев, където Жуниор стреля с глава, но топката мина в страни от лявата греда на домакините.

Второто полувреме започна с положение за Ботев, но удар на Педро мина до дясната греда на Литекс. Домакините натиснаха сериозно и стигнаха до попадението.

В 57-ата минута Мариян Огнянов центрира остро в наказателното поле на Литекс, където Иван Цветков финтира Божиков и остана сам срещу Илко Пиргов, след което прати технично топката в мрежата на гостите.

Три минути по-късно Тодор Неделев направи добър пробив и след това стреля, но Пиргов спаси. Постепенно темпото на игра падна, като действията се развиваха основно в средата на терена, без каквито и да било голови положения пред една от двете врати.

Треньорът на Литекс Христо Стоичков се опита да промени резултата, като направи бързи смени, но и това не му донесе успех. Футболистите на Ботев много правилно леко се прибраха и заложиха на бързи контри, които бяха много опасни.

Към края на мача Литекс се опита да притисне домакините, но така и не стигна до чисто голово положение и заслужено Ботев Пловдив спечели мача и вече е трети в "А" група.

Ботев - Литекс 1:0

Голмайстор:
Иван Цветков (57)

Ботев: 1. Стаховяк, 15. Перейра, 83. Спрокел, 5. Грънчаров, 14. Минев, 16. Иршак, 71. Галчев, 7. Огнянов, 8. Неделев (Христов), 9. Педро (Дяков), 19. Цветков

Литекс: 1. Пиргов, 3. Недялков, 4. Божиков, 9. Иса, 10. Жуниор (Хасани), 14. Ваюши, 16. Попов, 17. Г.Миланов, 18. И.Миланов, 21. Цветков, 7. Ванжер