Бившият национал и защитник на Левски Илиян Стоянов, който от години живее и играе в Япония, е прекратил активната си футболна кариера.

"Имах няколко предложения, от втората Джей лига, но отборите не бяха сериозни. Предпочитам хората да ме запомнят като добър футболист, а не да се излагам. Все пак вече съм на 35 години", каза защитникът.

В момента той се е установил в Хирошима, където подготвя стартирането на футболната си академия за млади таланти.

"Очаквам школата да отвори врати към края на юли, началото на август. Засега сам си организирам нещата. Има едно местно момче, което ще ми помага с тренировките. За всичко ми съдейства един бивш национал на Япония, Кубо Тацухико, легенда на Санфрече Хирошима".

"Българският паспорт и гражданство никога няма да си ги сменя. Аз си оставам българин, макар че не е проблем да взема и японски паспорт. В момента си имам работна виза и това ми е достатъчно".

Стоянов коментира и обстановката в бившия си клуб от "Герена".

"Дано най-после Левски да е случил на треньор. Познавам добре Илиан Илиев, с когото се засякохме в националния отбор, и мисля, че ще успее. Доста амбициозен човек е, разбира от футбол, дано само му се даде шанс и спокойствие, а не след поредица слаби резултати да го изритат и него".

На Илиян му е болно, че вече толкова години Левски остава без титла.

"Разочароващо е. Очевадно е, че в България има доста объркани неща, и то не само във футбола и в Левски. Когато започнеш постоянно да сменяваш треньорите, те от своя страна сменят и футболистите, защото не ги харесват и искат нови и така нищо не се прави. Работи се на парче. За съжаление това е българската действителност".

Бившият национал мечтае един ден да се върне на работа на "Герена.

"Имам амбиции да водя отбора, но първо, за да се върна в Левски, трябва да се докажа на друго място като добър треньор. Левски е таванът в България и оферта оттам не се получава всеки ден. Бъдещето ми ще е свързано с треньорската професия. Август се връщам у нас и започвам курсовете. За един треньор най-важното е да бъде добър психолог", казва още Стоянов в интервюто си пред "Тема Спорт".