Gol.bg реши да продължи със серията си класации за стадиони, като отново оставаме в географските ширини на България. След като ви показахме част от най-западналите и част от най-кокетните стадиони в страната, този път ще акцентираме върху проектите, които сигурно никога няма да видим реализирани.

Една от първите задачи на всяко ново ръководство във футболните ни клубове е да представи проект за нов стадион. Феновете се радва, медиите гърмят и всички вече си представяме как гледаме зрелищен мач от лъскавите трибуни. Минава обаче месец, минават два и лека-полека проектът прашасва, феновете забравят, а при всяко напомняне на медиите за някогашните обещания, следва очаквания отговор - "Няма пари".

В България парите все недостигат. По улиците на София, Варна, Пловдив и Бургас могат да бъдат засечени толкова луксозни автомобили, които ако бъдат оценени, тяхната стойност ще се равнява ако не на нов Национален стадион, то поне на нова мултифункционална зала. Ако прибавим и невероятните частни палати или всички незаконно построени хотели по морето, тогава ще се окаже, че има пари в страната не за един, а за поне десет стадиона.

Но нека не задълбаваме в излишни приказки, а да се насочим към петте най-любопитни проекта, които събудиха много надежди, но уви, само това.


Стадион "Локомотив" - Мездра



Изключително красив проект, който ако бе реализиран, определено щеше да обере всички точки. По план, съоръжението трябваше да побира 13 934 души при изцяло седящи места, а при включване и на сектор за правостоящи - 17 488. Проектът без иготвен от архитектите, които са направили реконструкцията на "Готлиб Даймлер Щадион" в Щутгард. Предвидено бе изграждането и на осветление, както и не суперлуксозни ложи за 406 места и бизнес зона с 697 места. Ако проектът бе изпълнен по план, ако Локомотив (Мездра) вместо да изпадне миналия сезон, бе станал шампион и ако "железничарите" бяха влезли в групите на Шампионската лига, те спокойно щяха да домакинстват на своят стадион. Ако...




Стадион "Раковски" - София



Претенциите на Левски за стадион "Раковски" не са от вчера и не са неоснователни. Планът за този стадион бе изключително модерен за времето си, а капацитетът му да бъде 25 000 души. Всички трибуни щяха да бъдат покрити с козирка, писта нямаше да има, а в близост до съоръжението щеше да бъде изградена нова спортна зала с капацитет 3 500 седящи места. Бе помислено и за подземен паркинг с капацитет от 7 000 автомобила, а инвестирането за цялото удоволствие щеше да дойде на 80% от английски или руски консорциум. Уви, в момента стадион "Раковски" изглежда точно по този начин, както когато бе обявен проекта.


Стадион "Българска армия" - София



ЦСКА е може би отборът с най-много проекти за нов стадион. Появиха се какви ли не изображения на бъдещата "Българска армия", но те всички останаха или на хартия или във виртуалното пространство. Общо взето всички варианти са с капацитет от 30 000 души, което е малко странно, предвид факта, че сегашното съоръжение побира 22 000 души, а не се е пълнило от години. Разбира се, един луксозен стадион винаги ще привлича повече зрители и това може да се промени. В последния проект за новата "Армия", бяха предвидени 1 000 паркоместа и той трябваше да бъде толкова съвършен, че да може спокойно да домакинства финал за Шампионската лига. Проектът включваше и над десет зали за минифутбол, волейбол, баскетбол и тенис, както и модерен възстановителен център, клиника и фитнес. Разбира се, в днешно време няма как да минем и без магазини и ресторанти. Нищо лошо, но и този няма да го бъде.




Стадион "Варна" - Варна



Проектът за стадион "Варна" е може би най-обещаващият проект за нов модерен стадион. Всичко започна толкова гладко, че доста дълго време феновете предвкусваха прекрасното съоръжение, което безспорно щеше често да се пълни, а можеше и да домакинства на мачовете на националния ни отбор. Капацитетът му трябва да бъде 30 000 души, като информациите за инвестицията варират от 55 млн. евро до 160 млн. В рамките на комплекса щяха да бъдат изградени още спортни съоръжения плюс два паркинга с 2200 места. Първата копка на мястото на стария "Юрий Гагарин" бе направена и според оптимистичните планове, през 2009 или най-късно 2010 стадионът щеше да бъде готов. Днес стадионът далеч не е готов и малцина знаят, кога ще продължи строежа и дали изобщо ще продължи.




Стадион "Локомотив" - Пловдив



Два проекта бяха направени за стадион "Локомотив" в парка Лаута. Първият с капацитет 20 000 души на стойност 20 млн. евро и 8 000 паркоместа, а вторият малко по-скромен, но не по-лош - 14 500 седящи места, 4 000 от които на специална трибуна, отредена за най-върлите фенове. Историята обаче си знае работата и сценарият се повтори - големите амбиции останаха без финансово покритие и сега проектът чака по-светли дни.



Традицията с гръмките проекти обаче не е от вчера. Има два социалистически проекта, които започват с големи амбиции, единият свършва зле, а другият, макар и недостроен по план, в момента е най-модерното съоръжение в страната.


Стадион "Пловдив" - Пловдив



Най-големият стадион в България всъщност е типичен пример за големи амбиции, но но недостатъчно покритие. Стадион "Пловдив" (бившият "9 септември") от 20 години стои недостроен и така и не се намира удачен инвеститор, който да привърши строителните работи и да го осъвремени. Задача, която няма да отнеме толкова милиони колкото построяването на ново съоръжение, но пък ще даде прекрасен резултат, с оглед възможностите на този стадион. Построен е през 1950 година, но тогава капацитетът му е бил едва 30 000 седящи места. Реконструиран е през 1962 г., като тогава се построява втори етаж на сектор "А" и части то секторите "Б" и "Г". През 1991 година е достроена и останалата част от сектор "В", сменено е осветлението, но за съжаление, поради липса на средства ремонтът е прекратен преди завършването на съоръжението. Така, побиращият 55 000 души стадион остава без козирка и днес има изключително занемарен вид. Най-забавното е, че "Пловдив" дори няма акт 16, вследствие на което на него не могат да се провеждат официални събития и концертът на Металика от 1999 г. е единственото изключение.


Стадион "Лазур" - Бургас



Най-модерният стадион в България - "Лазур" изглежда прекрасно, но е имало етап в историята, когато е трябвало да изглежда дори още по-прекрасно. Не много от феновете знаят, че съществува проект, според който овалните трибуни зад вратите трябва да изглеждат по съвсем различен начин - пряко долепени до терена. Освен това идеята е била да бъдат на по два етажа, закрити, като капацитетът на стадиона тогава е щял да надвиши 20 000 души. Със сигурност тази идея обаче няма да се реализира, а и сега "Лазур" изглежда достатъчно добре.