Нико Росберг не допусна грешка и спечели лесна победа в домашното си състезание за Гран При на Германия на пистата Хокенхайн.

Германецът стартира от първа позиция и от началото до края не изпусна лидерската си позиция. Така той приключи по възможно най-добрия начин перфектната седмица, в която първо отпразнува световната титла по футбол на Германия, заради която носеше специален дизайн на шлема си. Освен това той се ожени за приятелката си и подписа нов, дългосрочен договор с Мерцедес.

Втори завърши Валтери Ботас с Уилямс, успявайки да устои на атаките на Люис Хамилтън в края на състезанието. Въпреки че не успя да се пребори за второто място, англичанинът трябва да е изключително доволен от представянето си, тъй като стартира от 20-та позиция. Той катастрофира във вчерашната квалификация, а след това бе наказан и с 5 места заради смяна на скоростна кутия.

На четвърто и пето място завършиха Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо, които направиха зрелищно състезание с множество изпреварвания както помежду си, така и срещу останали пилоти.



На старта Нико Росберг потегли добре и мина безопасно през първия завой. Отзад обаче двата уилямса на Валтери Ботас и Фелипе Маса се бореха за втората позиция. Така Маса не видя влизащия от вътрешната страна на завоя Кевин Магнусен и двамата се удариха, болидът на бразилеца се завъртя с главата надолу и изхвърча от пистата. Състезанието за Маса приключи, но за късмет на Магнусен той се размина само със спукана предна гума и след като мина през бокса за смяна, продължи състезанието.

Заради сериозния инцидент логично излезе кола за сигурност и след две обиколки състезанието бе подновено. Лидер бе Росберг пред Ботас, Фетел, Алонсо, Хулкенберг, Бътън, Перес, Квият, Райконен и Сутил. Потеглилият от 20-та позиция Хамилтън бе стигнал само до 17-то място, но бързо започна да си проправя път напред.

Само за две обиколки той стигна до 13-то място. В 6-та обиколка той направи ефектно изпреварване на Адриан Сутил в същия момент, в който и Рикардо  изпреварваше германеца. Сутил не видя Хамилтън и при затварянето на завоя двамата леко се докоснаха, но без това да има никакви последствия.

В 12-та обиколка Рикардо и Хамилтън застигнаха 8-я Райконен и започна невероятна битка. Първо Рикардо изпревари финландеца, но Хамилтън не успя. Обиколка по-късно Райконен използва ДРС да опита да си върне позицията от Рикардо, но в същото място Хамилтън влезе от вътрешната страна на завоя и изпревари и двамата наведнъж. За невероятната маневра помогна и каращият точно пред тях Серхио Перес, който запуши Рикардо.

В 13-та обиколка Алонсо влезе в бокса, а обиколка по-късно и Фетел. Той се върна на пистата точно между Райконен, който не бе влизал още и непосредствено пред Алонсо, който бе със загряти гуми. Така Алонсо притискаше Фетел, а той Райконен и на първия завой тримата направиха нова невероятна тройна маневра, при която двамата съотборници във Ферари дори се докоснаха леко, а Фетел се измъкна пред тях.

В 16-та обиколка в бокса влязоха Росберг и Ботас. При връщането си на пистата пилотът на Уилямс се оказа точно зад Хамилтън, който обаче още не бе влизал в бокса. От бокса предупредиха англичанина да не пази позицията си прекалено агресивно, тъй като са с различни стратегии. И малко по-късно Ботас го изпревари за второто място.

В 27-та обиколка Хамилтън влезе в бокса и се върна на пистата на 8-то място. Две обиколки по-късно обаче той атакува Рикардо и го изпревари за 7-та позиция. Пилотът на Мерцедес продължи да се бори агресивно за позиции и при опит да изпревари 6-я Бътън не разчете добре влизането си отвътре в завоя и при затваряне на вратата Бътън го удари. Контактът бе лек, но счупи страничната планка на предното крило на Хамилтън. Въпреки това той продължи, като нямаше почти никаква промяна в скоростта му. Така само три обиколки по-късно той атакува и изпревари чисто Хулкенберг за 5-то място.

В 34-та обиколка Алонсо влезе за втори път за смяна на гуми, а обиколка по-късно това направи Фетел. Той се върна на пистата точно пред испанеца, но той бе със загрели гуми и с бърза атака се възползва и го изпревари. Двамата продължиха да карат залепени един зад друг и дори изпревариха Хулкенберг почти едновременно в рамките на един завой. Преди да продължи атаките си обаче Фетел получи нареждане от бокса да започне да пести гориво.

В 41-та обиколка в бокса влезе в Ботас, в 42-та Росберг,  а в 43-та Хамилтън.  При връщането си на пистата Росберг имаше 12 секунди преднина пред пилота на Уилямс, който пък успя да излезе точно пред Алонсо и Фетел. Хамилтън пък бе 5-ти, на 8 секунди зад пилота на Ред Бул.

В 46-та обиколка Фетел направи последното си спиране в бокса и се върна на 6-то място зад Бътън. Междувременно колата на Данил Квият се подпали в движение и той бързо излезе от пистата и изскочи от болида.

Хамилтън бързо застигна Алонсо и в 49-та обиколка го изпревари за 3-то място. По-назад пък Фетел успя да мине пред Бътън.

В 50-та обиколка Адриан Сутил се завъртя и спря по средата на пистата точно на старт-финалната права. Стюардите обаче не извадиха кола за сигурност, а само размахаха жълти знамена. Стюардите имаха нужда от 2 обиколки, но все пак успяха да приберат колата на германеца. Междувременно Хамилтън направи третото си и последно спиране в бокса.

С нови гуми англичанинът бе с почти 3 секунди по-бърз от пилотите пред него и в 56-та обиколка застигна и отново изпревари Алонсо. Веднага след това испанецът влезе в бокса за своето финално спиране, но се върна на пистата точно зад Бътън и Рикардо. Пилотът на Макларън обаче бе доста бавен и първо бе изпреварен от Рикардо, а след това и от Алонсо.

Когато Хамилтън започна да приближава втория Ботас, от Уилямс предупредиха пилота си, че по-важното е да запази гумите до края, намеквайки да не се бори с очевидно по-бързия съперник.

Отзад Алонсо и Рикардо направиха страхотна битка, при която в рамките на половин обиколка на два пъти размениха позициите си. Алонсо продължи да притиска ожесточено австралиеца и три обиколки по-късно двамата отново размениха местата си, но накрая испанецът се оказа отпред.

Отпред Хамилтън караше залепен точно зад Ботас и макар да бе много по-бърз, така и не успяваше да го атакува. До края англичанинът така и не успя да го изпревари, завършвайки на трето място.

 

  ГРАН ПРИ НА ГЕРМАНИЯ:
       
  Пилот: Отбор:  
1 Нико Росберг Мерцедес 1:33:42.914
2 Валтери Ботас Уилямс +20.7
3 Люис Хамилтън Мерцедес +22.5
4 Себастиан Фетел Ред Бул +44.0
5 Фернандо Алонсо Ферари +52.4
6 Даниел Рикардо Ред Бул +52.5
7 Нико Хулкенберг Форс Индия +64.1
8 Дженсън Бътън Макларън +84.7
9 Кевин Магнусен Макларън +1 об.
10 Серхио Перес Форс Индия +1 об.
11 Кими Райконен Ферари +1 об.
12 Пастор Малдонадо Лотус +1 об.
13 Жан-Ерик Верн Торо Росо +1 об.
14 Естебан Гутиерес Заубер +1 об.
15 Жулс Бианки Марусиа +1 об.
16 Камуи Кобаяши Катерам +2 об.
17 Макс Чилтън Марусиа +2 об.
18 Маркус Ериксон Катерам +2 об.
       
  Отпаднали:    
  Адриан Сутил Заубер  
  Данил Квият Торо Росо  
  Роман Грожан Лотус  
  Фелипе Маса Уилямс  
       
       
  Класиране пилоти:  
1 Нико Росберг 190  
2 Люис Хамилтън 176  
3 Даниел Рикардо 106  
4 Фернандо Алонсо 97  
5 Валтери Ботас 91  
6 Себастиан Фетел 82  
7 Нико Хулкенберг 69  
8 Дженсън Бътън 59  
9 Кевин Магнусен 37  
10 Фелипе Маса 30  
11 Серхио Перес 29  
12 Кими Райконен 19  
13 Жан-Ерик Верн 9  
14 Роман Грожан 8  
15 Данил Квият 6  
16 Жулс Бианки 2  
       
       
  Класиране отбори:  
1 Мерцедес 366  
2 Ред Бул 188  
3 Уилямс 121  
4 Ферари 116  
5 Форс Индия 98  
6 Макларън 96  
7 Торо Росо 15  
8 Лотус 8  
9 Марусиа 2