Ботев Пловдив стигна до равенство 1:1 при гостуването си на босненския Жрински Мостар в среща от 2-ия квалификационен кръг на Лига Европа.

"Канарчетата" имаха своите възможности да стигнат до успеха срещу своя опонент, но тимът нямаше особено голям късмет и не реализира няколкото перфекти възможности, които създаде. В 90-ата минута гостите дори стигнаха до греда, която бе нацелена от Ромарио.

Все пак обаче резултатът е добър за Ботев с оглед на факта, че тимът вкара гол на чужд терен.

Босненците първи стигнаха до попадение в мача и поведоха в резултата чрез Симеунович в 22-ата минута, който се възползва от грешка в редиците на гостите и с глава реализира. Точно две минути след началото на второто полувреме обаче Ботев изравни чрез Ромарио, който влезе като резерва на почивката.

В последните две минути от първото полувреме и двата отбора останаха с човек по-малко. Стойкич от състава на домакините получи заслужено два жълти картона, заради нарушения срещу Тодор Неделев.

Валери Домовчийски, който дебютира за Ботев днес, влизайки на мястото на Анисе в 34-ата минута, също напусна терена след два жълти картона. Неговите обаче бяха доста спорни. Първият бе отсъден за неправилно влизане като смяна, а втория за симулация, каквато обаче изобщо нямаше, но реферът бе на друго мнение.

Анисе и Йордан Христов бяха заменени принудително, заради контузии.

Реваншът е след седмица на стадион "Лазур" в Бургас.




Срещата започна с лек натиск на домакините, но в 7-ата минута Ботев създаде чудесно голово положение, което не успя да реализира.

След прекрасна атака Мариян Огнянов бе изведен зад отбраната на домакините, след което се опита да пусне топката покрай излезлия вратар, но не успя да я насочи точно и кълбото излезе на сантиметри в аут.

През следващите минути на мача не се стигна до нищо кой знае колко интересно пред която и да е от двете врати.

Домакините обаче стигнаха до добра възможност в 16-ата минута. Джурич се озова на отлична позиция в наказателното поле на Ботев след грешка на Йордан Христов и стреля от няколко метра, но много неточно.

В 22-ата минута Жрински стигна и до попадение. Йордан Христов изпусна Църнов, който центрира в наказателното поле, а Симеунович с глава прати топката във вратата, след като изпревари за кълбото Веселин Минев.

Двамата бранители на пловдивчани не си свършиха добре работата и в крайна сметка това доведе до попадение.

Няколко минути след това Ботев бе на косъм да реализира. Иршак изведе Анисе сам срещу вратаря, но Дуйкович успя да скъси ъгъла и ударът на мадагаскареца излезе в аут.

В 36-ата минута Мариян Огнянов пропусна също страхотен шанс, негов втори много сериозен пропуск от началото на мача.

Той бе изведен сам срещу вратаря, но ударът му бе спрян в последния момент с шпагат от страна на Дуйкович.

В 44-ата минута домакините останаха с човек по-малко, след като Стойкич бе изгонен след втори жълт картон, като и двете нарушения бяха за фаулове срещу Тодор Неделев.

Минута по-късно Валери Домовчийски пък бе доста пресилено изгонен. Той получи втори жълт картон за симулация, според рефера, но се видя, че е трудно да се каже, че има такава. Първият картон на нападателя бе за неправилно влизане в игра при смяната му. Като цяло изгонването му бе абсурдно.

Така реферът подкрепи домакините и остави и Ботев с човек по-малко. До края на полувремето нямаше повече голове.

Второто полувреме започна отлично за Ботев и в 48-ата минута влезлият като резерва Ромарио изравни. Той бе изведен по прекрасен начин от Мариян Огнянов сам срещу вратаря и не сгреши, като реализира за равенство 1:1.

Последваха силни минути на Ботев и в 54-ата минута Неделев пропиля страхотно положение.

Той получи топката от Вандер Виейра и от близка дистанция стреля, но не успя да застраши особено Дуйкович, който улови топката.

В следващите минути обаче и домакините се активизираха, като последователно Муминович и Джурич отправиха много опасни удари, които като нищо можеха да се превърнат в голове. Стаховяк бе на мястото си.

В 65-ата минута пък полският страж направи феноменално спасяване с една ръка след удар на Миличевич. След няколко скучни минути домакините отново стигнаха до добро положение.

Джурич получи топката на границата на наказателното поле и стреля от движение, но топката профуча малко покрай вратата.

В 86-ата минута Станислав Костов пропиля невероятно положение. Той се измъкна много добре от противников футболист и от перфектна позиция би покрай вратата. Три минути след това Ромарио нацели напречната греда след удар от малък ъгъл.

До края на мача не се стигна до голове и резултатът се запази.

ЖРИНСКИ - БОТЕВ 1:1
1:0 Симеунович 22'
1:1 Ромарио 48'

ЖРИНСКИ: Дуйкович, Раделив, Стойкич, Бръкович, Църнов (63 - Кантар), Муминович, Савич (55 - Миличевич), Аничич, Джурич, Симеунович, Попович (70 - Бегич)

БОТЕВ: Стаховяк, Грънчаров, Неделев, Минев, Галчев, Спрокел, Христов (46 - Ромарио), Анисе (34 - Домовчийски), Иршак, Огнянов, Виейра