Спортинг (Лисабон) победи с 2:1 Лацио във втория кръг от груповата фаза на Лига Европа и така постигна втория си успех в турнира. "Орлите" пък остават само с една точка, спечелена срещу румънския Васлуй.

Головете за "лъвовете" отново отбелязаха Рики ван Волфсвинкел и Емилиано Инсуа, които бяха голмайстори и срещу Цюрих в предишния мач на португалците в лигата. За Лацио попадението вкара Мирослав Клозе.

Победата за Спортинг не дойде никак лесно, след като лисабонци бяха принудени да играят почти цяло второ полувреме с човек по-малко заради изгонването на Инсуа.

Играчите на Лацио пък определено може да съжаляват за пропуските, които направиха, особено през втората част.  



Въпреки че първият удар в мача беше за Лацио, постепенно Спортинг установи домакински натиск и Шаарс, Инсуа и Карийо застрашиха вратата на римските "орли". Или Маркети обаче се намесваше добре, или шутовете бяха неточни   

В 21-ата минута логичното се случи. Диего Капел центрира отляво и Рики ван Волфсвинкел прати топката в мрежата с елегантно докосване.

След това мачът поутихна. Голът даде известно спокойствие на "лъвовете", докато полузащитниците на Лацио се опитваха да намерят Клозе и Роки с еднообразни центрирания и по този начин атаките на италианския тим определено не се получаваха.

Постепенно "лъвовете" отново се разбудиха. В 32-ата минута Стийн Шаарс стреля опасно от фаул, но вратарят Маркети изби в корнер. След това пък Карийо опита късемта си. Италианският вратар обаче пак беше на мястото си.

Малко изненадващо Лацио все пак успя да стигне до гол. След центриране от фаул няколко играчи на римските "орли" се оказаха зад защитата на Спортинг, но най-съобразителен беше Мирослав Клозе, който изравни в 40-тата минута.

"Лъвовете" обаче реагираха почти веднага. Първо Рики ван Волфсвинкел беше изведен сам срещу Маркети и шутира без подготовка встрани от вратата.

В добавеното време на първата част пък Емилиано Инсуа, който вкара и срещу Цюрих в предния мач на Спортинг от Лига Европа, намери с хубав удар извън наказателното поле долния десен ъгъл на вратата, пазена от Маркети.

За бурното изразяване на радостта си след попадението Инсуа получи жълт картон и така приключи първото полувреме. Едва ли мнозина предполагаха, че през втората част именно този жълт картон щеше да се окаже решаващ за това аржентинецът да бъде изгонен.

Точно това се случи в 50-тата минута, когато Инсуа фаулира уругваеца Гонсалес и съдията показа втори жълт картон на бившия футболист на Ливърпул.

В състава на Лацио, чийто треньор Еди Рея също беше изгонен на почивката, междувременно беше извършена първа смяна. Джибрил Сисе влезе на мястото на голмайстора Мирослав Клозе.

Точно французинът беше първият, който застраши вратата на Руи Патрисио след изгонването на Инсуа. В 58-ата минута Сисе бе изведен на чиста позиция, но стреля неточно.

Пропускът на бившия нападател на Оксер и Ливърпул обаче беше незначителен в сравнение с това, което направи друга резерва – Джузепе Скули.

Юношата на Ювентус първо не успя да отбележи сам срещу стража на Спортинг, а по-късно не вкара на празна врата, като преди това Конко беше уцелил напречната греда.   

Лацио определено беше по-активният отбор през второто полувреме, но "орлите" така и не съумяваха да стигнат да попадение. Дори и капитанът на тима Томазо Роки се отчете с невероятен пропуск няколко минути преди края на мача.

В добавеното време на двубоя Скули падна в наказателното поле на Спортинг, но съдията не отсъди дузпа, въпреки че останаха съмнения за нарушение. Така резултатът се запази и лисабонските "лъвове" постигнаха втората си победа в Лига Европа. Лацио пък продължава с една точка в групата.


Спортинг (Лисабон) – Лацио 2:1

1:0 ван Волфсвинкел 21
1:1 Клозе 40
2:1 Инсуа 45+2


Спортинг (Лисабон): Руи Патрисио, Перейра, Ониеву, Полга, Инсуа, Фернандес (Андре Сантош – 70), Ринаудо, Шаарс, Карийо (Евалдо – 52), Капел (Карисо – 74), ван Волфсвинкел

Лацио: Маркети, Конко, Андре Диаш (Раду – 69), Диаките, Лулич, Гонсалес, Броки (Скули – 64), Кана, Ернанеш, Роки, Клозе (Сисе – 46)