Германия победи Холандия с 2:1 и почти си осигури участие на четвъртфинала на европейското първенство. В последния кръг германците ще могат да си избират срещу кого да играят в следващата фаза.

Марио Гомес, който бе оспорван в последните дни, показа защо е титуляр и вкара два прекрасни гола. Германският нападател вече има три попадения в турнира.

След като в началото холандците повече владееха топката, с напредване на полувремето германците наложиха тотално волята си заслужено поведоха с два гола.

През втората част дълго време германската победа изглеждаше сигурна, преди Робин ван Перси с фамозен гол да върне интригата.

До края обаче Лалетата нямаха сили за повече и са изправени пред ранно отпадане от турнира.



Йоахим Льов не направи нито една промяна в състава в сравнение с мача с португалците. Оспорваният от мнозина Марио Гомес отново получи доверието на треньора и бе титуляр. Холандският треньор ван Марвайк също започна с очаквания състав, като единствено Матайсен замени Рон Влаар.

Очаквано с оглед голямата важност на мача за тях, холандците започнаха мача с повече владеене на топката, докато германците изчакваха прибрано, нямайки за къде да бързат. В 8-ата минута беше и първото опасно положение – ван Бомел изведе ван Перси, който, изпуснат от Хумелс, стреля сам срещу Нойер, но вратарят улови не особено силния удар.

Две минути след това германците отвърнаха подобаващо, когато от линията на наказателното поле Йозил нанесе удар, топката се отби в гредата и попадна в ръцете на Стекеленбург.

Последва нов удар на холандците – в 12-ата минута отново ван Перси овладя майсторски топката, завъртя се и стреля, но в аут. Малко след това Боатенг изпусна Робен отдясно, но не се стигна до удар. С това приключиха и холандските акции.

В 24-ата минута систематично налагащите волята си германци нанесоха първия удар. След многоходова акция Швайнщайгер изведе идеално Гомес през центъра, той овладя топката с елегантно завъртане и майсторски я прати в мрежата – 0:1.

Оттук нататък отборът на Йоахим Льов стана пълен господар на терена, играта на холандците се разпадна. В 37-ата минута Стекеленбург спаси по някакво чудо удар с глава на Бадщубер от непосредствена близост.

Минута по-късно обаче холандския страж бе безпомощен. Отново Швайнщайгер даде последния пас на дясно, там изскочи отново Марио Гомес, който с премерен удар разтърси мрежата и холандските сърца – 2:0 за Германия!

В добавеното време след пряк свободен удар, изпълнен от Швайнщайгер, топката рикошира в Робен и падаше красиво към левия горен ъгъл на Стекеленбург, но той успя да се разтегне максимално и изби в корнер. Той обаче не бе изпълнен, защото полувремето свърши.

На почивката ван Марвайк опита с две смени да промени играта на тима си, пусна ван дер Ваарт и Хунтелаар. Но в 51-ата минута само вратарят предотврати третия гол. Тогава Хумелс напредна необезпокоявано през центъра, би с левия крак, стражът спаси, Хумелс отново отправи удар, който Стекеленбург с мъка изби в корнер.

Все пак в следващите минути Холандия се посъживи и организира опасни акции.

В 59-ата минута Ван Перси нанесе много опасен удар, но Нойер плонжира и изби с мъка топката. Три минути след това Снайдер опита далечен диагонален удар с левия крак, който мина в аут.

В 71-ата минута отново Снайдер бе близо до гол, когато нанесе мощен удар отляво, но Боатенг се хвърли пред топката и я изби в корнер. Но две минути по-късно интригата се върна – ван Перси овладя топката леко вляво, напредна сам към вратата и със силен удар не остави шансове на Нойер – гол и 1:2!

Изведнъж холандците се вдигнаха на щурм, пред германското наказателно поле закипя. От своя страна тимът на Льов опитваше с разиграване в центъра да държи топката на разстояние от Нойер.

До края обаче не се стигна до голови положения и така Холандия загуби втори пореден мач и по ирония на съдбата предаде съдбата си в ръцете на Германия, която трябва задължително да победи Дания в последния мач, за да могат Лалетата да имат някакъв шанс за продължаване напред.

Холандия – Германия 1:2

0:1 Гомес (24)

0:2 Гомес (38)

1:2 ван Перси (73)

Холандия: Стекеленбург, Ван дер Вил, Хейтинга, Матайсен, Вилемс, Ван Бомел (46-ван дер Ваарт), Де Йонг, Снайдер, Робен (83-Каут), Афелай (46-Хунтелаар), Ван Перси

Германия: Нойер, Боатенг, Хумелс, Бадщубер, Лам, Кедира, Швайнщайгер, Йозил (81-Кроос), Мюлер (92+2-Бендер), Подолски, Гомес (72-Клозе)