В един от най-лудите мачове на годината, Нюкасъл успя да отстрани Челси от Карлинг Къп, след като надделя с 4:3 над "сините" и то насред "Стамфорд Бридж".

Въпреки не особено високия престиж на турнира и факта, че двата отбора разчитаха на много от резервите си, срещата бе повече от любопитна и дълго ще се помни от феновете на двата тима, от едните с лошо, от другите с много добро.

Още преди двубоя бе ясно, че Карло Анчелоти ще заложи на младоците и ще остави извън групата Дидие Дрогба, Майкъл Есиен, Микел и Ашли Коул. Вместо това на терена бяха Ван Аанхолт, Джефри Брума, Даниел Стъридж, а през второто полувреме се появи и Макийчрън.

Срещата започна с гол на Аанхолт още в 6-та минута, но после след попадения на Рейнджър, Тейлър и Амеоби "свраките" обърнаха до 3:1.

Анелка намали в 70-та минута, а в 87-та от дузпа изравни до 3:3, при което продълженията изглеждаха неизбежни, а устремът на Челси победен. Да, но не. В 90-та минута Амеоби отново избухна и с глава наказа домакините за 4:3.

Това е първа победа на Нюкасъл над "сините" като гост от 1986 година насам, а при последната среща между двата тима тук, резултатът бе 1:1.

Със сигурност лампичката ще светне за Анчелоти, на който му предстои тежка серия във Висшата лига. Неговият тим бе непобеден в шест поредни мача, но днес макар и с резервите си намери майстора.



Двубоят на "Стамфорд Бридж" започна така, както всички сини фенове си мечтаят - с гол от съблекалнята. Още в 6-та минута Какута намери Ван Аанхолт и бебешката комбинация завърши с хубав удар от 12 метра на бранителя, който намери мрежата на вратата за 1:0.

Челси определено се чувстваше по-сигурен в първите минути и успяваше да диктува темпото, макар и в атака лондончани да показваха липса на идеи, при отсъствието на толкова много титуляри. Анелка успя да запише един интересен пробив през позастарелия Кемпбъл, но бе спрян от вратаря на гостите.

Леко приспивното темпо, което се наложи на терена, изигра много лоша шега на Челси. Изненадващо за всички в 270та минута, след едно прострелно центриране в наказателното поле на "сините" топката бе отклонена и попадна в Рейнджър, който сам на далечната греда я мушна в мрежата.

Нападателят можеше като нищо да изведе своя тим напред три минути по-късно, след като при подобна ситуация Джон Тери не изчисти добре и отново имаше прекрасен шанс да се разпише, но този път не успя да засече топката.

Малко след него отбраната на лондончани отново се пропука и Нюкасъл получи право да изпълни пряк свободен удар от границата на пеналтерията. Зад топката застана Тейлър и с много мощен удар под гредата разстреля Търнбул за 2:1.

"Стамфорд Бридж" бе в шок, младите футболисти на Анчелоти също, а това удари допълнително и без това некачествената им игра. Единственото по-смислено нещо, което "сините" сътвориха до почивката, бе един диагонален удар на Стъридж от дъгата на наказателното поле, който обаче премина в аут.

След почивката лондончани може би излязоха нахъсани за обрат, но бързо бяха полети с трети студен душ. В 49-та минута Амеоби напредна и от 25 метра през тялото на Алекс успя да прати топката неспасяемо в долния десен ъгъл на вратата - "свраките" вече водеха с 3:1.

За капак на всичко Саломон Калу получи тежка травма и трябваше да бъде заменен по спешност от Макийчрън, който бързо пък показа самочувствие изпрати един снаряд от дистанция, но Крул успя да отрази.

Челси започна да играе малко по-организирано, но въпреки това липсваха добри положения. Близко до истината бе Алекс в 66-та минута, но трябва да благодари на съдбата, която му поднесе топката на волето, но въпреки това бразилецът не успя да вкара и тресна левия стълб от 25 метра.

Дойдоха минути, за които Нюкасъл със сигурност ще съжалява, тъй като можеше да реши всичко. Секунди след пропуска на Алекс Ловенкрандс бе изведен абсолютно сам срещу Търнбул, но стреля встрани от вратата. Една минута след него и Амеоби бе изведен също така очи в очи със стража на "свраките" но и чернокожият ас на "свраките" се издъни и стреля нескопосано.

Определено в този момент феновете на Нюкасъл са се молили на терена да бъде Анди Керъл. Аватар надали щеше да пропусне.

И както се казва в такива ситуации - когато не вкараш, ще ти вкарат. В 70-та минута след брилянтен пробив на Ван Аанхолт по крилото топката попадна в оставения непокрит Анелка и опитният французин я прати към далечния ъгъл без да се замисли, а резултатът стана 2:3.

Двубоят стана повече от интригуващ след това попадения, като домакините се впуснаха да търсят изравнителния гол. Като нищо Рейнджър щеше отново да ги посече, но ударът му с глава бе отразен от Търнбул.

Така усилията на "сините" бяха възнаградени, макар и след леко съдийско побутване. В 85-та минута Фил Дауд посочи бялата точка за нарушение в наказателното поле срещу Алекс, което бе отчасти пресилено и малцина биха свирили подобна дузпа в толкова напрегнат момент. Все пак 11-метровият удар бе факт и Анелка застана зад топката - хладнокръвно изпълнение и 3:3.

Феновете на "Стамфорд Бридж" вече предвкусваха сензационния обрат и седмия пореден победен мач. И почти го видяха, когато в 88-та минута Ферейра от упор тресна мощно левия стълб на вратата пазена от Тим Крул.

Този пропуск както се оказа, бе най-скъпият в мача. Защото в 90-та минута, при едно прострелно центриране от корнер, Амеоби успя да се освободи от опеката на бранител и с глава простреля Търнбул за 4:3, а попадението му бе черешката на тортата в един великолепен мач.

Трябва да се признае, че Нюкасъл напълно заслужаваше да победи, показа много смела игра, а успехът им прекъсна серия от 30 мача, в които Челси не бе губил у дома в турнири за разалични купи.

Челси - Нюкасъл 3:4

1:0 Ван Аанхолт (6)
1:1 Рейнджър (27)
1:2 Тейлър (32)
1:3 Амеоби (49)
2:3 Анелка (70)
3:3 Анелка (87)
3:4 Амеоби (90)

Челси: Търнбул, Ферейра, Тери (46, Алекс), Брума, Ван Аанхолт, Рамирес, Бенаюн, Жирков, Какута (46, Калу), Анелка, Стъридж

Нюкасъл: Тим Крул, Тейлър (63, Тиоте), Кемпбъл, Колочини (63, Уилямсон), Фъргюсън (90, Бартън), Рейнджър, Гутиерес, Вукич, Смит, Амеоби, Ловенкрандс