Бразилия ще излезе на полуфинала срещу Германия, лишена от най-голямата си звезда Неймар. Ситуацията прилича донякъде на тази през 1962 г., когато Пеле се контузва още във втория мач на мондиала и се налага да бъде заменен. Човекът, който го прави, е Амарилдо. Той се представя отлично и дава своя принос за втората поредна титла на Селесао.

Амарилдо заяви, че селекционерът на Бразилия Сколари е сбъркал, тъй като не е повикал в състава за световното типична "десетка", способна да разчупи шаблона в атака.

"Според мен на Бразилия ѝ липсва футболист от типа на Роналдиньо, Кака или Робиньо, който би могъл да влезе в игра, ако се наложи. В отбора няма такъв играч. Това означава, че Сколари няма резервен план за действие", сподели Амарилдо.

Според него през 1962 г. ситуацията не е била толкова драматична, колкото е в момента за домакина на световното, защото тогава Бразилия е имала и други ярки изпълнители, освен Пеле.

"В онази селекция, освен Пеле беше и Гаринча. Освен това всичките ми съотборници ме познаваха и ми имаха доверие. Аз не бях някакъв анонимник. Те знаеха, че мога да заменя Пеле. А самият той дойде при мен преди мача срещу Испания и ми каза: "Момче, играй, както си знаеш и вземи да вкараш два гола". Аз това и направих, така че никой изобщо не се усъмни в мен", разказа някогашният голаджия на Фламенго.