Бразилия стигна до четвъртфиналите на световното, но дори най-запалените привърженици на Селесао не могат да отрекат, че тимът на Сколари играе зле, много зле. Неслучайно срещу Чили се наложи гредите да помагат на Златистите, за които отпадането щеше да е грандиозен кошмар.

Това ли е най-слабата Бразилия в историята?

Англия 1966

Между триумфите през 1958, 1962 и 1970 има една селекция на Бразилия, провалила се с гръм и трясък – тази от Англия през 1966. Тогава селекционерът Феола не успява да създаде нужната сплав от ветераните и младите таланти, с които разполага.

Освен това Пеле и Гаринча се явяват на турнира в лоша форма. И двамата бележат срещу България в първия мач, но после Пеле пропуска втория двубой заради травма, докато Гаринча накрая гледа от пейката решаващия сблъсък с Португалия, когато Феола сменя 9 от 11-те си титуляри (всички, освен Жаирзиньо и Лима) заради загубата с 1:3 от Унгария.

Еузебио обаче екзекутира действащите шампиони: двете попадения на Черната пантера водят до ново поражение с 1:3 за бразилците, които отпадат в групите за първи път от 1930 г.

Италия 1990

Един-единствен път в историята Бразилия отпада на осминафиналите и това се случва през 1990 г. в Италия. Златистите, водени от Лазарони, губят от Аржентина след гола на Каниджа.

Двубоят се помни с епизода, в който на бразилеца Бранко му прилошава, след като пие вода от бутилка, услужливо подадена му от скамейката на Аржентина. Години по-късно Марадона признава, че в нея е имало приспивателни.

По онова време Бразилия има солиден отбор, но с ограничен потенциал в атака. Не на последно място, защото Лазарони няма доверие на Ромарио и Бебето, а залага на Карека и Мюлер, които бележат по два гола в групата, но се провалят в най-важния двубой.

Бразилия 2014

Стигаме до наши дни и до втората Бразилия на Сколари. Големия Фил изгради отбора според принципите, които му донесоха успех през 2002. Най-силният акцент е върху стабилната отбрана.

Проблемът е, че докато преди 12 години в атака Селесао имаше Роналдо, Ривалдо и Роналдиньо, сега трябва да се оправя с Фред, Хълк и Неймар, които, при цялото уважение към тях, са далеч от класата на първите трима.

Липсата на истински плеймейкър в средата на терена пък не позволява на Златистите да владеят ефективно топката и на практика домакините зависят почти изцяло от изобретателността на Неймар.

Засега всичко върви добре, но дали този тим е достатъчно силен или поне корав, за да стигне до края, както очаква цяла Бразилия? Много ще зависи от Хамес Родригес и съотборниците му още в следващия мач.

Лука Стакул, "Евроспорт"